Κλείσιμο

Επ' αόριστον στρατιωτική παρουσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι 5.700 στρατιώτες θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ από το Ιράκ μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ακολουθήσει έως τον Ιούλιο του 2008 σταδιακή μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο Τζορτζ Μπους ανέφερε πως αποδέχεται τις προτάσεις του επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, για μείωση μέχρι τον Ιούλιο, του αριθμού των στρατευμάτων σε 15 μάχημες ταξιαρχίες, από 20 που είναι τώρα.

Ο ρυθμός αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων θα εξαρτηθεί από την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Ιράκ πρόσθεσε ο Μπους και επισήμανε ότι η στρατιωτική παρουσία της χώρας του θα συνεχιστεί και πέραν της λήξης της προεδρίας του, τον Ιανουάριο του 2009.

Η προοπτική για μειωμένη αμερικανική παρουσία έχει επίσης την υποστήριξη των ιρακινών ηγετών από όλες τις κοινότητες. Την ίδια ώρα αντιλαμβάνονται ότι για την επιτυχία τους απαιτείται η εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολιτικά, οικονομικά και θέματα ασφαλείας, που θα ισχύει και πέραν της προεδρίας μου, δήλωσε ο Μπους.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι προς το συμφέρον και των γειτονικών χωρών να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι προσπάθειες από το Ιράν και τη Συρία για υπονόμευση της (ιρακινής) κυβέρνησης. δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.

Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για τον περιορισμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ από τις 20 στις 15 ταξιαρχίες μέχρι τον Ιούλιο του 2008, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται η επ' αόριστον στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

Στο κείμενο της επίσημης απάντησης των Δημοκρατικών στο τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Μπους ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του θα επαναπροσδιορίσει την εντολή της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ.

Απόψε, ένα έθνος που λαχταρούσε να αλλάξει πορεία στο Ιράκ άκουσε τον πρόεδρο να αναφέρεται στα σχέδιά του για το μέλλον. Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, ούτε έδωσε ένα πειστικό λόγο για τη συνέχισή του, σημειώνει ο Ριντ.

Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε υπόψη τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με την οποία αυτά που χρειάζεται το Ιράκ είναι περισσότερος από το χρόνο μας, περισσότερα από τα hspace=4χρήματά μας και την επ' αόριστον παρουσία 130.000 Αμερικανών στρατιωτών, ακριβώς τον ίδιο αριθμό που ήταν και πριν από 9 μήνες. Οι στρατιώτες μας δίνουν όρκο να προστατεύουν τη χώρα μας και έχουμε ευθύνη να τους στέλνουμε στη μάχη μόνο εάν τους δίνουμε μια σαφή και πραγματοποιήσιμη αποστολή τόνισε ο γερουσιαστής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε στον αμερικανικό λαό ότι η στρατηγική του στο Ιράκ αποδίδει καρπούς, γεγονός που θα επιτρέψει να μειωθεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα αυτή.

Ωστόσο, το πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν από το Ιράκ θα εξαρτηθεί από το αν θα συνεχιστεί η πρόοδος στον τομέα της ασφάλειας.

Όσο πιο επιτυχημένοι είμαστε, τόσο περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα, είπε ο πρόεδρος Μπους στο τηλεοπτικό διάγγελμά του που θα

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι ανάγκη η ιρακινή κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστικότητα για την εθνική συμφιλίωση και να πραγματοποιήσει προόδους στον πολιτικό τομέα.

Ο πρόεδρος Μπους υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Νούρι αλΜαλίκι δεν έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της πολιτικής προόδου και ότι, όταν συναντήθηκε με την ιρακινή ηγεσία, στην επίσκεψη αστραπή που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, κατέστησε σαφές πως πρέπει να τα εκπληρώσει.
Πηγή: skai.gr