Έως έξι άτομα οι συναθροίσεις και στη Σκωτία - Παρατείνεται η εργασία από το σπίτι

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι περιορίζει τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων που μπορούν να συναθροίζονται είτε σε ανοικτό είτε σε κλειστό χώρο στα έξι, λόγω των ανησυχιών από τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού.

Το μέτρο θα νομοθετηθεί τη Δευτέρα, αλλά οι πολίτες πρέπει να αρχίσουν να συμμορφώνονται άμεσα, δήλωσε η τοπική Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον.

Τα άτομα αυτά θα πρέπει να προέρχονται έως και από δύο διαφορετικά νοικοκυριά.

Μέχρι τώρα η Σκωτία επέτρεπε συναθροίσεις οκτώ ατόμων από τρία διαφορετικά νοικοκυριά σε κλειστό χώρο και 15 ατόμων από πέντε νοικοκυριά σε υπαίθριο χώρο.

Από το νέο κανονισμό εξαιρούνται χώροι λατρείας και αθλητικές ομάδες, ενώ στο σύνολο των ατόμων δεν προσμετρούνται παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η κα Στέρτζιον ανακοίνωσε επίσης ότι «τουλάχιστον έως την 1η Οκτωβρίου» οι κάτοικοι της Σκωτίας παροτρύνονται να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, με γραφεία και τηλεφωνικά κέντρα να παραμένουν κλειστά.

Όπως τόνισε η τοπική πρωθυπουργός, τα μέτρα υπαγορεύονται από την ανησυχία ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού στη Σκωτία, η λεγόμενη τιμή R, μπορεί να έχει ανέλθει ακόμα και στο 1,5.

Την Τετάρτη έναν αντίστοιχο «κανόνα των έξι» ανακοίνωσε για την Αγγλία και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.