Εορτασμός VE Day στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Δύο λεπτών σιγή τήρησε το Ηνωμένο Βασίλειο στις 11 το πρωί τοπική για να τιμήσει την 75η επέτειο της Ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη (VE Day), κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε σηματοδοτώντας τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Παραδοσιακά μια ημέρα με πολλαπλούς εορτασμούς στη Βρετανία τόσο σε επίσημο επίπεδο και σε επίπεδο πολιτών, φέτος η VE Day θα εορταστεί διαφορετικά εν μέσω πανδημίας.

Η κυβέρνηση έχει μεταφέρει για σήμερα την αργία της πρώτης Δευτέρας του Μαΐου και ο καλός καιρός δημιουργεί ανησυχία για την πιθανότητα οι Βρετανοί να αψηφήσουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού έχοντας κουραστεί μετά από εξήμισι εβδομάδες απαγορεύσεων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις προσδοκίες των πολιτών για το εύρος των τροποποιήσεων των μέτρων που θα ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας πως θα πρόκειται μόνο για περιορισμένες αλλαγές.

Αποκορύφωμα των ιδιαίτερων φετινών εορτασμών για τη VE Day θα είναι το τηλεοπτικό μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ στις 9 το βράδυ τοπική ώρα, ακριβώς την ώρα που ο πατέρας της βασιλιάς Γεώργιος είχε απευθυνθεί στους πολίτες μέσω ραδιοφώνου στις 8 Μαΐου του 1945.

Πολιτικοί κατέθεσαν το πρωί στεφάνια στο Γουέστμινστερ, ακολούθησαν υπερπτήσεις στο Λονδίνο και στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ από τα αεροσκάφη επίδειξης Red Arrows, το απόγευμα το ΒΒC θα προβάλει αποσπάσματα από την ομιλία της νίκης του Γουίνστον Τσώρτσιλ, λίγο αργότερα πλοία του βρετανικού ναυτικού θα σημάνουν τις σειρήνες τους συντονισμένα και έπειτα από την ομιλία της βασίλισσας οι πολίτες θα βγουν στο κατώφλι των σπιτιών τους για να τραγουδήσουν το βρετανικό «ύμνο» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το τραγούδι της Βέρα Λιν 'We'll Meet Again'.

Στο χαιρετισμό του για την ημέρα ο Μπόρις Τζόνσον εξήρε την προσφορά της γενιάς του πολέμου λέγοντας: «Η ευγνωμοσύνη μας θα είναι αιώνια».

Συμπλήρωσε ότι η χώρα πρέπει ξανά να επιδείξει την ίδια δύναμη για να αντιμετωπίσει τη σημερινή πρόκληση του κορωνοϊού.

Πηγή: skai.gr