Κλείσιμο

Έντονο ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στο Ορμούζ

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία τάσσονται υπέρ της συγκρότησης ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής που θα έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, ανέφεραν απόψε στο πρακτορείο Reuters τρεις υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες

Η πρόταση για την αποστολή υποβλήθηκε από τη Βρετανία σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Η Ισπανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Γερμανία επίσης εξέφρασαν ενδιαφέρον για το σχέδιο, ενώ η Ολλανδία το εξετάζει.

Την διοίκηση της θαλάσσιας δύναμης ενδέχεται να αναλάβουν από κοινού η Γαλλία και η Βρετανία, δήλωσε μία από τις διπλωματικές πηγές.

Η πρωτοβουλία έρχεται στον απόηχο της κατάσχεσης του δεξαμενόπλοιου Stena Impero, που φέρει βρετανική σημαία, από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στο στενό του Ορμούζ. Από το στενό διέρχεται το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου σε πετρέλαιο και θεωρείται κομβικής σημασίας δίαυλος για την παγκόσμια οικονομία.

Δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα ενδιαφέρεται να λάβει μέρος στην αποστολή. Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την σύλληψη του Stena Impero, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του πληρώματος και την ελεύθερη συνέχιση του ταξιδιού του.

«Η Ελλάδα ως ποντοπόρος χώρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Ενέργειες που στρέφονται κατά των κατοχυρωμένων από το διεθνές δίκαιο ελευθεριών της ναυτιλίας δεν μπορεί παρά να καταδικάζονται», ανέφερε.

Το Λονδίνο εξήγησε ότι στην αποστολή δεν θα εμπλακούν ευθέως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να αναμειχθούν δίχως να φανεί ότι υποστηρίζουν την «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον σε βάρος της Τεχεράνης.
Πηγή: skai.gr