Κλείσιμο

Έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου στη δημιουργία Κοσοβάρικου στρατού

Έντονη είναι η αντίδραση του Βελιγραδίου στη δημιουργία Κοσοβάρικου στρατού. Για συνέπειες προειδοποίησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εάν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου λάβει τέτοια απόφαση τον επόμενο μήνα, λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν να καταστρέψουν κάθε ελπίδα για διευθέτηση των διαφορών Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Η Πρίστινα έχει ήδη λάβει απόφαση για τη συγκρότηση του λεγόμενου στρατού του Κοσσυφοπεδίου, με τη νέα δύναμη, που στόχος είναι να είναι «στρατός συμβατός με το ΝΑΤΟ», να συγκροτείται επισήμως στην επέτειο της 28ης Νοεμβρίου, ημέρα ανεξαρτησίας της Αλβανίας, σαν «δώρο στο αλβανικό έθνος », δήλωσε ο πρόεδρος Βούτσιτς.

Το Βελιγράδι έχει
καταδικάσει επανειλημμένα τα σχέδια της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ,  λέγοντας ότι θα παραβίαζαν το σύνταγμα της ίδιας της αποσχισθείσας περιοχής και το πνεύμα όλων των συμφωνιών με το Βελιγράδι, την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ξένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και άλλες συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, οι διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα θα συνεχιστούν και μια σειρά θεμάτων θα συζητηθούν για συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου επιδίωξαν επίσης να περιορίσουν τεχνητά το εύρος των διαπραγματεύσεων. 

Πηγή: skai.gr