Κλείσιμο

Εντολή Τζόνσον για ταχεία άρση των περιορισμών - Γιατί αναφώνησε «Χριστέ μου»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Εντολή στους υπουργούς του να προχωρήσουν στη γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας που παραμένουν σε ισχύ ώστε να «ξεκλειδώσει» η βρετανική οικονομία φέρεται να έδωσε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, η εντολή δόθηκε την Παρασκευή μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Είχε προηγηθεί την Τρίτη συνάντηση των δύο με τον Υπουργό Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα, κατά την οποία ο κ. Τζόνσον φέρεται να αναφώνησε «Χριστέ μου!» όταν πληροφορήθηκε από τους υπουργούς του πως αν δεν ανοίξει ο τουριστικός τομέας εγκαίρως μέσα στο καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος απώλειας 3,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Μεταξύ των μέτρων που σύμφωνα με την εφημερίδα αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα είναι η χαλάρωση των περιορισμών για χρήση εξωτερικών χωρών από παμπ, καφετέριες και εστιατόρια, η άρση κάποιων περιορισμών αναφορικά με τέλεση γάμων και κηδειών και η άδεια για τέλεση γάμων σε υπαίθριους χώρους, το άνοιγμα ναών για ιδιωτική προσευχή στις 15 Ιουνίου, όταν και θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα μη αναγκαίων ειδών, πιθανό άνοιγμα κομμωτηρίων πριν από τις 4 Ιουλίου και η επανέναρξη των μαθημάτων οδήγησης με συγκεκριμένους όρους υγειονομικής προστασίας.

Επίσης, ο κ. Τζόνσον φέρεται να έδωσε εντολή στον Υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς να συνάψει συμφωνίες με χώρες που έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα για αμοιβαίες εξαιρέσεις των αφίξεων από καραντίνες ή άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται επίσης να έχει ζητήσει από τους επιστήμονες να αποφανθούν επί πιθανής μείωσης της κοινωνικής απόστασης των δύο μέτρων που συστήνεται αυτή τη στιγμή στο ένα μέτρο. Το μέτρο θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς ως κλειδί για το ευρύτερο άνοιγμα επιχειρήσεων, σχολείων και μέσων μεταφοράς.

Σύμφωνα πάντα με τους Sunday Times, οι κ.κ. Τζόνσον και Σούνακ εργάζονται επίσης επί ενός πακέτου στήριξης της οικονομίας που θα παρουσιαστεί αρχικά από τον πρώτο με ομιλία εντός του Ιουνίου και επισήμως θα κατατεθεί από τον Υπουργό Οικονομικών στις 9 Ιουλίου.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνονται η άρση των περιορισμών στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, η προσφορά χρηματικών κινήτρων για απόσυρση οχημάτων και αγορά νέων, η δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» για να απορροφήσει τα χρέη εταιρειών που θα δε μπορέσουν να αποπληρώσουν τα έκτακτα δάνεια στήριξης εν μέσω πανδημίας, αναβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ.

Οι δε Financial Times αναφέρουν ότι ημερομηνία-στόχος για το άνοιγμα καταστημάτων εστίασης με εξωτερικούς χώρους είναι η 22α Ιουνίου, δηλαδή δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.

Η αλλαγή τακτικής από τον Μπόρις Τζόνσον προς επίσπευση της άρσης του lockdown αποκαλύφθηκε καθώς η χώρα κατέγραψε το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου 77 θανάτους από τον κορωνοϊό, το χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό από την έναρξη της καραντίνας στις 23 Μαρτίου. Ήταν επίσης η πρώτη ημέρα από τις 20 Μαρτίου που δεν καταγράφηκε θάνατος στη Σκωτία.

Πάντως ο απολογισμός του Σαββατοκύριακου είναι πάντα συγκριτικά χαμηλός λόγω καθυστερήσεων στην καταγραφή. Συνολικά πλέον η χώρα μέτρα 40.465 νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, ο επιδημιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση Τζον Έντμουντς παραδέχθηκε ότι αν η καραντίνα είχε επιβληθεί νωρίτερα θα είχαν πιθανώς σωθεί πολλές ζωές. Σημείωσε, ωστόσο, ότι εκείνη την περίοδο μια τέτοια απόφαση ήταν δύσκολη με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Ο κ. Έντμουντς επί επίσης ότι θα ήθελε να υπήρχαν λιγότερα νέα κρούσματα του κορωνοϊού πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει ήδη θέσει σε ισχύ.

Απαντώντας ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι μεταξύ των επιστημόνων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ενεργεί με βάση την «ισορροπία» των απόψεων αυτών, όπως μεταφέρεται από τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο σερ Πάτρικ Βάλανς και τον αρχίατρο καθηγητή Κρις Γουίτι.