Ενθαρρυντική η πρόταση της Φινλανδικής προεδρίας για το Κυπριακό δηλώνει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση

«Ενθαρρυντική κατάσταση» χαρακτήρισε ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν, την πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας σχετικά με το Κυπριακό.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα, ο κ. Ρεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση και είπε: «Μέχρι στιγμής καμία από τις πλευρές δεν έχει απορρίψει την πρόταση. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το σχέδιο θα είχε διαρρεύσει στον τύπο, πράγμα που δεν έγινε». Ο κ. Ρεν δήλωσε πως η ΕΕ στηρίζει τη Φινλανδική πρόταση. Απαριθμώντας τα θέματα στα οποία θα κάνει εκκλήσεις κατά τις επαφές του με τους τούρκους αξιωματούχους, ο Ρεν ανέφερε τα εξής: «να αρχίσει και πάλι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία με αποφασιστικότητα και να τηρήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις που δέχθηκε πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο».
Απαντώντας σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε χτες ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ότι υπάρχει ισλαμιστική απειλή στην Τουρκία, ο Ρεν είπε ότι σέβεται τον επαγγελματισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά υπογράμμισε ότι «η Τουρκία πρέπει να περηφανεύεται για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έκανε. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν σημασία από πλευράς εκδημοκρατισμού των σχέσεων πολιτικής-στρατού». Ο Ρεν σημείωσε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αυτές, διότι, όπως είπε «στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ο στρατός υπάγεται σε πολιτικό έλεγχο».
Ο επίτροπος αναφέρθηκε και στο περίφημο άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα που αναφέρεται στην προσβολή του τουρκισμού και είπε πως πριν από ένα χρόνο, είχε θέσει το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου στους τούρκους αξιωματούχους και σημείωσε: «Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω την ίδια άποψη».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr