Εντείνονται οι μάχες στο Λίβανο - ολοκληρώνονται οι επιθέσεις στη Γάζα

Με ρουκέτες έπληξε και πάλι η ισραηλινή αεροπορία διάδρομο προσγείωσης του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού. Η νέα επίθεση σημειώθηκε μετά την απογείωση τεσσάρων αεροσκαφών, χωρίς επιβάτες, των Μεσανατολικών αερογραμμών, με προορισμό το ασφαλέστερο αεροδρόμιο του Αμμάν.
Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από την κεντρική Γάζα, στην οποία, όπως αναφέρει, ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις του.
Από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 60 Λιβανέζοι άμαχοι, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο εάν από τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών υπάρχουν θύματα.
Τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν εικόνες κατοίκων της Βηρυτού που προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματίες.
Στη Βηρυτό και στα άλλα αστικά κέντρα του Λιβάνου οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί και σπεύδουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό, καθώς φοβούνται ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών θα ενταθούν.
Τα περισσότερα καταστήματα στη Βηρυτό ήταν χθες κλειστά και εκατοντάδες τουρίστες αναζητούν τρόπο για να φύγουν από τη χώρα.
Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια σε πρωτεία της Βηρυτού και σε πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, προειδοποιώντας τους πολίτες να μείνουν μακριά από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία της Χεζμπολά. Η ενέργεια αυτή ερμηνεύεται ως προειδοποίηση ότι επίκειται επίθεση με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολά, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.
Έκκληση για ηρεμία
«Η εκτός ορίων στρατιωτική δράση των τελευταίων ημερών στο Λίβανο, κλιμακώνει επικίνδυνα, και μπορεί να καταστήσει ανεξέλεγκτη, την ήδη εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή» αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών, με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η κα Μπακογιάννη προσθέτει ότι οι αντιδράσεις αυτές εντείνουν τα αδιέξοδα και τροφοδοτούν το φανατισμό και καλεί όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση.
Έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Κοινότητα να παρέμβει για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα υφυπουργό, Γιάννη Βαληνάκη.
Επιχείρηση επαναπατρισμού
Εντός των προσεχών ωρών πρόκειται να αναχωρήσει αεροσκάφος των ΟΑ με προορισμό τη Δαμασκό, μετά από αίτημα επαναπατρισμού περίπου 50 Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο Λίβανο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει διαθεσιμότητα πτήσεων και για την ιορδανική πρωτεύουσα Αμάν, ενώ αίτημα στην Αθήνα για τη διευκόλυνση επαναπατρισμού κυπρίων πολιτών έχει υποβάλει και η κυπριακή κυβέρνηση.
Στη Μ. Ανατολή ο Σολάνα
Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα θα μεταβεί το Σάββατο στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της βίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερκι Τουομιόγια, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, η οποία ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Σολάνα δήλωσε ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος ετοιμάζεται να μεταβεί στην περιοχή, αλλά δεν ανέφερε ακριβή ημερομηνία της αναχώρησής του.
Πηγή: skai.gr