Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία

Ο Νικολά Σαρκοζί  βρέθηκε στην Ντιζόν, έχει ήδη στα χέρια του τέσσερις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που τον φέρουν στο β΄γύρο ως απόλυτο φαβορί με ποσοστά 52 έως 54%. Ωστόσο, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του παρά το εντυπωσιακό ποσοστό που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο θα πρέπει τώρα να διευρύνει τη δυναμική του που του δίνει έξι ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τη Σιγκολέν Ρουαγιάλ.

Ο ίδιος συνεργάτης τόνισε ότι πρώτος στόχος του Σαρκοζί είναι να μην μετατραπεί ο β΄γύρος της 6ης Μαΐου σε δημοψήφισμα εναντίον του. Οπως έγραψε χαρακτηριστικά σήμερα η Λιμπερασιόν το στρατηγείο του Σαρκοζί γνωρίζει ότι η προσωπικόητητά του, οι ιδέες του και το ταπεραμέντο του εξακολουθούν να ανησυχούν έναν αριθμό Γάλλων.

Εδώ και πολλές εβδομάδες άλλωστε, οι αντίπαλοι του Σαρκοζί μεταξύ των οποίων και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού επιχειρούν να περάσουν στους Γάλλους πολίτες το σύνθημα: Ολοι, εκτός του Σαρκοζί και αυτό είναι που ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς θα επιχειρήσει να μην περάσει στην κοινή γνώμη.

Στελέχη του επιτελείου του τόνισαν ότι θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στο Παρίσι αφίσες και προκηρύξεις του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος θα ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία στη Νορμανδία.

Θεωρείται σίγουρο οτι θα αποφύγει να επισκεφθεί τα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού παρά τα όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικά, για να μη δυναμιτίσει το κλίμα.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ που απέσπασε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στον α΄ γύρο, το μεγαλύτερο ποσοστό σοσιαλιστή υποψήφιου μετά τον Φρανσουά Μιτεράν το 1988, αρχίζει την εκστρατεία της από το Μονπελιέ.

Σαρκοζί και Ρουαγιάλ διανύουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας Ζαν Λουϊ Μπιανκό, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ήδη έχει βάλει τέλος στον εφιάλτη των σοσιαλιστών, φέρνοντας το κόμμα και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θα επιχειρήσει στις επόμενες 14 μέρες να δείξει στους Γάλλους ότι αν εκλεγεί θα υπάρξουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον Σαρκοζί σε ό,τι αφορά τους μισθούς, την πρώτη απασχόληση, το κοινωνικό κράτος και την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας. Κυρίως, όμως, θα επιχειρήσει ως βασικό σύνθημά της να περάσει στον κόσμο την άποψη ότι με την Σεγκολέν στην Προεδρία η δημοκρατία θα μπορεί να αναπνέει ελεύθερα.

Ηδη τα περισσότερα μικρά κόμματα της αριστεράς έχουν ταχθεί υπέρ της Σεγκολέν Ρουαγιάλ έστω και απρόθυμα αλλά ακόμα και αν προστεθεί η αριθμητική τους δύναμη σε αυτή της Σεγκολέν το αντισαρκοζί στρατόπεδο ξεκινά από το 36%.

Τον καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης θα παίξουν αναμφισβήτητα οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Μπαϊρού που εξασφάλισε 18,55%, αλλά αρνείται ακόμη να ανοίξει τα χαρτιά του για το τί θα πράξει στο β΄γύρο.

Πηγές του στρατοπέδου του Σαρκοζί ανέφεραν ότι ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς γνωρίζει ότι ο Μπαϊρού δεν θέλει να διαπραγματευτεί μαζί του και γι αυτό το λόγο θα απευθυνθεί προς τους ψηφοφόρους, αλλά και τους βουλευτές τους προκειμένου να τους πείσει να συσπειρωθούν γύρω από το στρατόπεδο της δεξιάς.

Το τελευταίο κλειδί που θα κρίνει το β΄γύρο θα είναι η τηλεοπτική αναμέτρηση ΣαρκοζίΡουαγιάλ στις 2 Μαΐου όπου θα κριθούν οι ικανότητες, αλλά κυρίως η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας των δύο υποψηφίων.
Πηγή: skai.gr