Ένταση στις σχέσεις Συρίας - Ισραήλ

Η Συρία χαρακτήρισε παράλογη την ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε σύρους αξιωματούχους, τους οποίους η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι υπονομεύουν τη λιβανική κυβέρνηση.

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ δήλωσε ότι η αμερικανική ενέργεια, να απαγορευτεί σε σύρους αξιωματούχους η είσοδος στις ΗΠΑ \δεν χρειάζεται σχόλια λόγω του ότι είναι παράλογη\.

\Οι αμερικανικές ανακοινώσεις κατά της Συρίας δείχνουν απλώς την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή... και κυρίως στο Ιράκ\, τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Δαμασκό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απαγόρευσε σε δέκα σύρους αξιωματούχους και λιβανέζους πολιτικούς την είσοδο στις ΗΠΑ , γιατί η Ουάσινγκτον τους κατηγορεί ότι υπονομεύουν τη λιβανική κυβέρνηση του φιλοδυτικού πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα.

Στον κατάλογο αυτών που έχει απαγορευτεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ, υπάρχουν τα ονόματα του Ασέφ Σαουκάτ, διευθυντή των συριακών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών και γαμπρού του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλΑσαντ, καθώς και του ταξίαρχου Χισάμ Ικτιγιάρ, συμβούλου του Ασαντ.

Ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού Αχαρόν Ζέεβι απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να υπάρξει συριακή επίθεση κατά του Ισραήλ.

\Καθ’ όσον γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιο συριακό σχέδιο για επίθεση κατά του Ισραήλ, ούτε το παρόν θέρος, ούτε το επόμενο, κι είμαι σε θέση να το γνωρίζω\, τόνισε ο Ζέεβι σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης.

\Η Συρία κατανοεί στην εντέλεια μέχρι ποίου σημείου το ισοζύγιο δυνάμεων θα ήταν εις βάρος της σε περίπτωση σύγκρουσης\, τόνισε ο πρώην στρατηγός, ο οποίος εργάζεται ως ανεξάρτητος ερευνητές αφότου εγκατέλειψε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2006.

Για τον ίδιον, η ανακατάληψη των κατεχόμενων συριακών εδαφών στα υψίπεδα του Γκολάν \δεν αποτελεί παρά μόνον την τέταρτη προτεραιότητα για το συριακό καθεστώς, καθώς η πρώτιστη είναι να διατηρηθεί στην εξουσία, το δεύτερο είναι η οικονομική κατάσταση και το τρίτο ο Λίβανος\.

Για το κρατικό δίκτυο τληεόρασης, οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες (ΑΜΑΝ) αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης, αντίθετα με τη Μοσάντ, η οποία εκτιμά πως η Συρία θα μπορούσε να επιδιώξει μία περιορισμένης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση για να εξαργυρώσει τις αποτυχίες του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.
Πηγή: skai.gr