Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε μορατόριουμ στην εφαρμογή από τη Ρωσία της Συνθήκης του 1990 για τον έλεγχο των Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη, δηλώνοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που την υπέγραψαν, δεν την έχουν επικυρώσει και δεν τηρούν τις ρυθμίσεις της.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφαση αυτή συνδέεται εν μέρει με το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για την εγκατάσταση συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, απειλεί την εθνική της ασφάλεια.

Νατοϊκές χώρες εγκαθιστούν στρατιωτικές βάσεις στα σύνορά μας και, ακόμη περισσότερο, σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στοιχεία αντιπυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το έθνος ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι σκόπιμο η Ρωσία να κηρύξει μορατόριουμ στην εφαρμογή της συνθήκης αυτής σε οποιαδήποτε περίπτωση, μέχρι όλες οι χώρες του κόσμου επικυρώσουν και αρχίσουν την κατά γράμμα εφαρμογή της, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε σήμερα στο Οσλο παράλογο τον ισχυρισμό ότι η εγκατάσταση 10 πυραύλων αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των στρατηγικών δυνάμεων με τη Ρωσία.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Η ιδέα ότι 10 πύραυλοι θα διαταράξουν την ισορροπία στρατηγικών δυνάμεων είναι παράλογη και αυτό το γνωρίζει όλος ο κόσμος, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και τις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που θα ακολουθήσουν.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράϊς
Οι συνεδριάσεις αυτές της 26ης και 27ης Απριλίου θα επικεντρωθούν στο αμερικανικό σχέδιο επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, που επικρίνεται από τη Μόσχα, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία των ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε όσο χρόνο χρειασθεί για να αποσαφηνίσουμε το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, είπε η Κοντολίζα Ράις υπενθυμίζοντας ότι οι συνομιλίες με τους Ρώσους ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο.

Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Μόσχα , αλλά με βάση μια ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης και όχι με μία άποψη των γεγονότων που αντιστοιχεί στη δεκαετία του '80, είπε υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία έχει στην κατοχή της χιλιάδες πυραύλους.

Από την πλευρά του ο Γιόνας Γκαρ Στέρε , υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο επανέναρξης μιας κούρσας των εξοπλισμών με τη Ρωσία, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την αμερικανίδα ομόλογό του ότι παραμένει ανοικτός, χωρίς να έχει προσχωρήσει στις αμερικανικές θέσεις. Δεν έχω ακόμη πεισθεί για τις απειλές, τη φύση των απειλών και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους, είπε.

Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το έθνος, μορατόριουμ στην εφαρμογή από τη Ρωσία της Συνθήκης για την έλεγχο των Συμβατικών Οπλων στην Ευρώπη (CFE, 1990), αντιδρώντας στα αμερικανικά εξοπλιστικά σχέδια.

Η Ρωσία έχει κατ΄επανάληψιν απειλήσει να παγώσει την εφαρμογή της CFE, εξαιτίας της προσέγγισης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορά της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε πως η συμμαχία ζητεί να εξηγηθεί η κίνηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναστείλει τις υποχρεώσεις της Ρωσίας οι οποίες απορρέουν από μια σημαντική ευρωπαϊκή συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Αναμένω από τον υπουργό Εξωτερικών (Σεργκέι) Λαβρόφ να εξηγήσει τα λόγια του προέδρου του, δήλωσε ο ντε Χοπ Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου πριν από μια προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με το ρώσο ομόλογό τους σήμερα στο Όσλο.

Απαντώντας στα επιχειρήματα που προέβαλε ο Πούτιν σε ομιλία του στη Μόσχα ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ αγνοούν τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), ο ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να επικυρώσουν μια προσαρμοσμένη εκδοχή της όταν η Ρωσία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Το ΝΑΤΟ έχει στο παρελθόν καλέσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της που παραμένουν στη Γεωργία και στο Μόλδοβα.

Στο μεταξύ, η Γαλλία επέκρινε συγκαλυμμένα τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Πούτιν εναντίον των Δυτικών που υποστηρίζουν τις ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις hspace=4(ΜΚΟ), υπογραμμίζοντας πως μπορεί να υποστηριχθεί ο διάλογος ανάμεσα σε κοινωνίες των πολιτών χωρίς να πρόκειται για επέμβαση.

Χωρίς να πρόκειται για επέμβαση, ο διάλογος ανάμεσα στις κοινωνίες των πολιτών μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ρωσικής δημοκρατίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ΖανΜπατίστ Ματεΐ.

Διευκρινίζοντας πως δεν σχολιάζει τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η Γαλλία ανέκαθεν υποστήριζε ότι οι ΜΚΟ πρέπει να μπορούν να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, με σεβασμό των συνταγματικών κανόνων και συμφώνως προς τις δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει η Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Κατά την ετήσια ομιλία του προς το Έθνος, ο Πούτιν επέκρινε τις δυτικές χώρες, αποικιοκράτες με ψευδοδημοκρατική φρασεολογία, τις οποίες κατηγόρησε για άμεση επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Η ροή χρημάτων από το εξωτερικό, που χρησιμοποιείται για άμεση επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας, αυξάνεται, δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις της αντιπολίτευσης και των ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα ανθρώπνα δικαιώματα από ξένα κεφάλαια, όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο.
Πηγή: skai.gr