Ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου

Το Πεκίνο κάλεσε την  Τρίτη την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις "παράνομες ναυτικές της δραστηριότητες" δηλώνοντας ότι αμερικανικό πολεμικό πλοίο παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι το πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού "Ιmpeccable" που ενεπλάκη σε ναυτικό επεισόδιο με τον κινεζικό στόλο, ανοιχτά του νησιού Χάιναν, παραβίασε το διεθνές και το κινεζικό δίκαιο, και καταδίκασε το περιστατικό.

Την Κυριακή, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι πέντε κινεζικά πλοία παρενόχλησαν ένα πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, σε διεθνή ύδατα και η Ουάσινγκτον είχε προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, καλώντας την Κίνα να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας.

"Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ έρχονται σε σοβαρή αντίθεση με τα γεγονότα, συγχέουν το μαύρο με το άσπρο και η Κίνα τούς θεωρεί εντελώς απαράδεκτους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μα Ζαοξού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην οποία επίσης επιβεβαίωσε ότι η Κίνα υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτον και την κάλεσε να σταματήσει "τις παράνομες ναυτικές της δραστηριότητες".
Πηγή: skai.gr