Ένταση στα ινδοπακιστανικά σύνορα

Τη σύλληψη τριών πακιστανών στρατιωτών την ώρα που διέσχιζαν τα διεθνή σύνορα στο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ, στη βόρεια Ινδία ανακοίνωσαν οι ινδικές αρχές.

"Οι άνδρες μας τούς εντόπισαν και τούς συνέλαβαν χθες (Κυριακή)", δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερο στέλεχος της ινδικής Δύναμης Ασφάλειας Συνόρων.

Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, οι τρεις πακιστανοί στρατιώτες ανήκουν σε μονάδα του πακιστανικού στρατού της Πουντζάμπ, και ανακρίνονται για να διευκρινιστεί ο λόγος που πέρασαν τα σύνορα.

Ωστόσο, ινδικές πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δεν αποκλείουν οι πακιστανοί στρατιώτες να βρίσκονταν εκεί στο πλαίσιο κάποιας άσκησης.

Οι συλλήψεις πακιστανών στρατιωτών από ινδικές δυνάμεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ είναι σπάνιες.

Ειδικότερα μετά το 2004 και την εκεχειρία που κήρυξαν οι δύο πυρηνικές δυνάμεις της νότιας Ασίας, δεν είχαν συλληφθεί ποτέ πακιστανοί στρατιώτες σε ινδικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με το θέμα ασχολούνται τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Το διαφιλονικούμενο κρατίδιο των Ιμαλαΐων, Κασμίρ είναι αιτία δύο πολέμων μεταξύ των δύο χωρών, μετά το 1947 που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη βρετανική κυριαρχία.

Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι στρατιωτικές του δυνάμεις υποστηρίζουν τους αντάρτες εναντίον της διοίκησης του ινδικού Κασμίρ.

Οι ινδικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 40.000 νεκρούς από το 1990 μέχρι το 2006, ενώ εκτιμήσεις ανεξάρτητων αρχών αυξάνουν τον αριθμό σε 60.000.
Πηγή: skai.gr