Ένταση κατά την διάρκεια εργασιών του ιρακινού κοινοβουλίου

To ιρακινό κοινοβούλιο απομάκρυνε σήμερα τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τις εργασίες του και ανακοίνωσε ότι το σώμα θα συνεχίσει τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών επειδή πολλοί πολιτικοί αντέδρασαν έντονα στο γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι αποχώρησε από την αίθουσα όταν άρχισαν να διαπληκτίζονται οι βουλευτές.
Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα ειδοποιήθηκαν να αποχωρήσουν, ενώ διακόπηκε η απευθείας κάλυψη της συνόδου από την κρατική τηλεόραση που άρχισε να μεταδίδει αραβική μουσική. Λίγο νωρίτερα, ο σείχης Ντχάρι αλ-Φαγιάντ δήλωσε ότι τα τέσσερα κυριότερα κόμματα στο κοινοβούλιο ζήτησαν την αναστολή της διαδικασίας για εκλογή του νέου προέδρου του κοινοβουλίου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η λήψη απόφασης για τον νέο πρόεδρο του σώματος θα ληφθεί το Σάββατο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δύο βλήματα όλμων έπεσαν σήμερα το μεσημέρι κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου, όπου πραγματοποιείται η δεύτερη σύνοδος του σώματος μετά τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου, αλλά δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστό εάν υπάρχουν θύματα ή εάν προκλήθηκαν ζημιές.
Αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές στο Κιρκούκ ανέφεραν ότι επτά Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σήμερα στο βόρειο Ιράκ ενώ σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε στόχο ένα κούρδο αξιωματούχο τραυματίστηκαν 18 άτομα.
Κοντά στη πόλη Τουζ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, οκτώ αντάρτες που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα, επιτέθηκαν νωρίς το πρωί σε φυλάκιο του ιρακινού στρατού. Κατά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τέσσερις αντάρτες.
Κοντά στην πόλη Μπάλαντ, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ένας ιρακινός διερμηνέας που εργαζόταν για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού σκοτώθηκε από ενόπλους, ανακοινώθηκε από αστυνομική πηγή στην πόλη αυτή. Στη πόλη Κιρκούκ, 250 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που περνούσε αυτοκινητοπομπή πέντε αυτοκινήτων στην οποία βρισκόταν ο κούρδος διευθυντής της υπηρεσίας ύδρευσης Αμπτελκαντέρ Ζινγκανέχ, που δεν έπαθε τίποτα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ωστόσο ότι τραυματίστηκαν 18 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους σωματοφύλακές του. Πολλές από τις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία είχαν στόχο αξιωματούχους της αστυνομίας και της ασφάλειας στο Κιρκούκ.
Πηγή: skai.gr