Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία και Αλβανία θέλει η Γερμανία

Υπέρ της ταχείας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον τρίτων χωρών για αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να ενδιαφέρεται για την περιοχή αυτή», δήλωσε ο κ. Μάας στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου Ειδήσεων o κ. Μάας πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι, μεταξύ άλλων, «να μην επεκτείνονται σε αυτή την περιοχή κράτη τα οποία δεν συμφωνούν με τις αξίες μας».

Αναφερόμενος στην διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν βλέπει τον λόγο να εξεταστούν χωριστά οι υποψηφιότητες των δύο χωρών, όπως προτείνουν κάποια κράτη-μέλη.

Το ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί εκ νέου στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Στην προηγούμενη Σύνοδο, πριν δύο μήνες, το Βερολίνο είχε ταχθεί υπέρ της αναβολής της απόφασης για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων.

Ωστόσο, χώρες όπως η Γαλλία έχουν διατυπώσει ενστάσεις για το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ προτού ολοκληρωθεί η επίπονη μεταρρύθμιση των λειτουργιών του μπλοκ που θέλει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr