Ένοχος για ναρκωτικά κατηγορούμενος που φέρεται να είχε συνεργό τον πρόεδρο της Ονδούρας

Ο Γιοβάνι Φουέντες Ραμίρες, υπήκοος Ονδούρας, κρίθηκε ένοχος χθες Δευτέρα για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή από σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν, όπου δικάστηκε για μια υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ο νυν πρόεδρος της Ονδούρας, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, δύο μάρτυρες και η εισαγγελία κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Ονδούρας πως συνεργαζόταν με τον Γιοβάνι Φουέντες, ότι εγγυάτο την προστασία του ιδίου και της δραστηριότητάς του, της διακίνησης ποσοτήτων ναρκωτικών, με αντάλλαγμα δωροδοκίες.

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες αρνείται τις κατηγορίες αυτές, καταγγέλλει «ψευδομαρτυρίες» και κατηγορεί τους μάρτυρες πως απλά προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την επιείκεια της αμερικανικής δικαιοσύνης με κάθε μέσο.

Αφού άκουσε την ετυμηγορία του σώματος ενόρκων, που διαβουλευόταν μιάμιση ημέρα έπειτα από δύο εβδομάδες διαλόγου, ο δικαστής Κέβιν Καστέλ ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει την ποινή την 22η Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η εισαγγελία επιχειρηματολόγησε ότι όλοι οι πρόεδροι της Ονδούρας από το 2006 και μετά δωροδοκούνταν από διακινητές ναρκωτικών για να τους προσφέρουν προστασία. Χαρακτήρισε την Ονδούρα «ναρκωκράτος».

Ο πρόεδρος Ερνάντες εξακολουθεί να αυτοπροβάλλεται ως μέγας διώκτης της διακίνησης ναρκωτικών και των συμμοριών που λυμαίνονται την Ονδούρα, κατατρομοκρατώντας τους πολίτες. Είχε επιδιώξει τη σύναψη προνομιακής εταιρικής σχέσης με τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνώντας να εντείνει τον αγώνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης πολιτών των χωρών της κεντρικής Αμερικής στις ΗΠΑ.

Ο ποινικολόγος εξελέγη πρόεδρος της Ονδούρας το 2013, κατόπιν επανεξελέγη το 2018. Και στις δύο ψηφοφορίες, το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση, που κατήγγειλε παρατυπίες και νοθεία.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες δεν περιορίστηκε απλώς στη δωροληψία, είχε «άμεση και στενή συνεργασία» με τον Γιοβάνι Φουέντες.

Ο κ. Φουέντες συνελήφθη στο Μαϊάμι τον Μάρτιο του 2020.

Η δίκη του κ. Φουέντες διεξήχθη έπειτα από αυτήν του αδελφού του προέδρου, του Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, πρώην βουλευτή που καταδικάστηκε για διακίνηση κοκαΐνης από δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο του 2019.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Καστέλ, ο οποίος προέδρευσε και σε εκείνη τη δίκη, αναμένεται να απαγγείλει την ποινή του Τόνι Ερνάντες την 30ή Μαρτίου.

Ο αδελφός του προέδρου της Ονδούρας αντιμετωπίζει έως και ισόβια κάθειρξη.

Οποιοδήποτε αφήγημα το οποίο παραλείπει τη μείωση «κατά 95%» των ποσοτήτων ναρκωτικών που διακινούνται χάρη στις προσπάθειες του ιδίου και των διωκτικών αρχών της χώρας του αποτελεί απλώς «ψευδομαρτυρία από τους διακινητές ναρκωτικών που συντρίψαμε», αντέταξε ο πρόεδρος Ερνάντες μέσω Twitter, λίγες ώρες μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας στη Νέα Υόρκη.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που γενικά αποφεύγει να ασκεί διώξεις εναντίον ξένων ηγετών, δεν προσάπτει στον πρόεδρο της Ονδούρας κάποιο αδίκημα.

Οι υποθέσεις του Γιοβάνι Φουέντες και του Τόνι Ερνάντες ενδέχεται να περιπλέξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την κεντρική Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ