Ενοχοποιητικά στοιχεία κατά Ισραηλινών από Χαμάς

Μια επιτροπή που θα διαβιβάζει σε ευρωπαίους νομικούς αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο χειμώνα, συγκρότησε η ισλαμική οργάνωση Χαμάς σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της επιτροπής, δικαστή Ντίγια αλ Μάντχουν.

"Διαβιβάζουμε ντοκουμέντα, εκθέσεις και αποδεικτικά στοιχεία σε όλα τα διεθνή όργανα που βοηθούν τους Παλαιστίνιους να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη πολιτικούς και στρατιωτικούς υπευθύνους του Ισραήλ και για να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της επιτροπής αυτής που συγκροτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιτροπή χορήγησε σε ανεξάρτητους δικηγόρους της Βρετανίας σχετικά στοιχεία και για την τότε υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι.

Η Τζίπι Λίβνι, πρόεδρος σήμερα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Καντίμα, ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα μία επίσκεψη στο Λονδίνο, όταν έγινε γνωστό ότι δικαστήριο της βρετανικής πρωτεύουσας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον της ύστερα από σχετική προσφυγή παλαιστινιακών οργανώσεων, για τον ρόλο της στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή εισβολή, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 και έληξε στις 18 Ιανουαρίου του 2009, στοίχισε τη ζωή 1.400 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων γυναικών και παιδιών και 13 Ισραηλινών.

Επιτροπή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπό τον νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν κατηγόρησε το Ισραήλ και ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της σύγκρουσης. Πάντως, η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr