«Ενόχληση» μερίδας Βρετανών στο άκουσμα ξένης γλώσσας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

«Ενόχληση» μερίδας Βρετανών στο άκουσμα ξένης γλώσσας

Περίπου ένας στους τέσσερις Βρετανούς δηλώνει ότι ενοχλείται όταν ακούει ξένους κατοίκους της χώρας να μιλούν μεταξύ τους στη γλώσσα τους και όχι στην αγγλική.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov σε δείγμα περίπου 1500 πολιτών λίγες ημέρες μετά από την ημέρα του Brexit, το 26% των Βρετανών δηλώνουν είτε «πολύ ενοχλημένοι» είτε «αρκετά ενοχλημένοι» όταν ακούν μια ξένη γλώσσα στη χώρα τους.

Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 41% μεταξύ των Βρετανών που υποστήριξαν το Brexit. Μεταξύ των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ το ποσοστό όσων ενοχλούνται στο άκουσμα διαλόγου σε ξένη γλώσσα είναι 14%.

Η δημοσκόπηση έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη δημοσιοποίηση σημειώματος που είχε θυροκολληθεί έξω από όλα τα διαμερίσματα 15ώροφης πολυκατοικίας στο Νόριτς αμέσως μετά από το Brexit το οποίο καλούσε τους ενοίκους να μιλούν στο εξής μόνο αγγλικά.

Το εκτυπωμένο σημείωμα είχε ως τίτλο τη φράση «Ευτυχισμένη ημέρα του Brexit» και άρχιζε αναφέροντας ότι «επιτέλους ανακτήσαμε τη σπουδαία μας χώρα».

Συνέχιζε: «Δεν ανεχόμαστε ανθρώπους να μιλούν άλλες γλώσσες πλην αγγλικών στα διαμερίσματα. Είμαστε τώρα η δική μας χώρα ξανά και τα αγγλικά της βασίλισσας είναι η ομιλούμενη γλώσσα εδώ».

Προέτρεπε στη συνέχεια τους ενοίκους που θέλουν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα «να επιστρέψουν στους τόπους τους» ώστε να τους αντικαταστήσουν στα διαμερίσματα Βρετανοί και να αποκατασταθεί η «κανονικότητα» όπως ήταν «πριν μολύνετε αυτό το σπουδαίο νησί».

Το σημείωμα κατέληγε με την προειδοποίηση ότι οι μη αγγλόφωνοι ένοικοι δε θα έχουν πολύ χρόνο μέχρι η κυβέρνηση «να εφαρμόσει κανόνες που θα βάζουν πρώτους τους Βρετανούς - επομένως, καλύτερα να εξελιχθείτε ή να φύγετε».

Η τοπική αστυνομία του Νόρφολκ ερευνά ποιος έγραψε το σημείωμα, το οποίο χαρακτήρισε ως κίνηση με ρατσιστικά κίνητρα.

Σε άλλες σφυγμομετρήσεις της YouGov αποτυπώνεται η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Βρετανών για τους χειρισμούς της κυβέρνησής τους αναφορικά με το Brexit - αν και η πλειοψηφία εξακολουθεί να θεωρεί μη ικανοποιητικούς τους χειρισμούς.

Συγκεκριμένα, το 42% των πολιτών θεωρούν πως η κυβέρνηση Τζόνσον χειρίζεται καλά την έξοδο από την ΕΕ. Ωστόσο, το 44% των ερωτηθέντων στο ίδιο ερώτημα απαντούν πως οι χειρισμοί είναι κακοί.

Πάντως για πρώτη φορά μετά από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 το Brexit δεν αποτελεί την κορυφαία ανησυχία των Βρετανών πολιτών.

Το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν πρωτίστως για το Brexit έχει πέσει από το 59% πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου στο 43% σήμερα. Μία μονάδα μεγαλύτερο, 44%, είναι το ποσοστό των πολιτών που θέτουν ως κορυφαία ανησυχία τους την κατάσταση στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Στην τρίτη θέση των μεγαλύτερων ανησυχιών των Βρετανών ακολουθεί με 27% η μετανάστευση και έπεται με 21% η οικονομία.