Ενισχύουν το Νταφούρ

Η Γαλλία φιλοξενεί τη Δευτέρα διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών από δέκα και πλέον χώρες σε μία προσπάθεια να βρεθούν πόροι και κάθε δυνατή βοήθεια για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην ταραχώδη περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν.

Περίπου 200.00 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 2.500.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή από το 2003 μέχρι σήμερα.

Αντιπροσωπείες από τους σοβαρότερους διεθνείς δωρητές, μέλη της Ομάδος των Οκτώ πλέον βιομηχανικών κρατών G8 και του μεγαλύτερου συμμάχου του Σουδάν, της Κίνας, πρόκειται να εξετάσουν την κατάσταση προτού προχωρήσουν σε κάποια "διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Νταρφούρ".

Από τη διάσκεψη απουσιάζουν το Σουδάν , το οποίο δεν εκλήθη και εκπρόσωποι των ανταρτών αλλά και οι εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης η οποία αρνήθηκε να μετάσχει.

Στις αρχές Ιουνίου , το Σουδάν είχε συναινέσει ν' αναπτυχθεί μία συνδυασμένη δύναμη του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης αποτελούμενη από 20.000 στρατιώτες και αστυνομικούς ωστόσο πολλές διπλωματικές πηγές αμφιβάλλουν εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει τελικά τον λόγο της.
Πηγή: skai.gr