Ενισχύεται ο Άικ

Έκλεισαν όλες σχεδόν οι πετρελαϊκές εταιρίες στον Κόλπο του Μεξικού και άρχισαν να σταματούν τη λειτουργία διϋλιστηρίων που υπάρχουν στις παράκτιες περιοχές, καθώς ο τελευταίος κυκλώνας που πλήττει την περιοχή κατευθύνεται προς τις εγκαταστάσεις αυτές.

Η παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή, απ όπου προέρχεται το ένα τέταρτο του αργού πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, έχει μειωθεί κάτω από το 5% της φυσιολογικής παραγωγής, καθώς ο κυκλώνας Άικ πλησιάζει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μόλις μία εβδομάδα μετά τον κυκλώνα Γκουστάβ.

Συγκεκριμένα, το 95,9% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο, που ανέρχεται σε φυσιολογικές συνθήκες σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όπως και το 73,1% της παραγωγής φυσικού αερίου, έχουν διακοπεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ορυκτών.

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού, η Shell και η ΒΡ, ανακοίνωσαν ότι έχουν σταματήσει τελείως την παραγωγή, ενώ το παράδειγμά τους ακολουθούν και άλλες εταιρίες.

Ο κυκλώνας Άικ αναμένεται μέχρι το Σαββατοκύριακο να πλήξει την περιοχή μεταξύ Κόρπους Κρίστι και Χιούστον, όπου βρίσκονται πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αργού πετρελαίου.

Ο κυκλώνας ενισχύθηκε και αναμένεται ότι μέχρι να φτάσει στην ακτή θα συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας περίπου 178 χιλιομέτρων την ώρα.
Πηγή: skai.gr