Ενεργειακή κρίση στην ΕΕ: Προς συμφωνία αλλά με... εξαιρέσεις για το ρωσικό εμπάργκο - Πώς επηρεάζεται η αγορά καυσίμων

«Τριγμούς» στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει η αδιαμφισβήτητη ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί τόσο λόγω της σύνδεσης των τιμών με το φυσικό αέριο, όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μία κρίση που αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, εξαιτίας του εμπάργκο που δρομολογούν οι Ευρωπαίοι στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι «τριγμοί» εντοπίζονται, στην παρούσα φάση, σε δύο επίπεδα: 

1)Στα μέτρα που έχει καθυστερήσει να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να «απορροφηθούν» οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και ειδικότερα του ρεύματος. Οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, μεταξύ τους και η Ελλάδα, αδυνατούν να περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΕ, που θα συζητηθούν στη Σύσκεψη Κορυφής, στς 30 και 31 Μαΐου και ανακοινώνουν μέτρα για την αποσυμφόρηση της πίεσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Έως το τέλος του μήνα, εικάζεται πως αρκετές κυβερνήσεις θα έχουν χαράξει τη δική τους πορεία, με μέτρα που θα αποσκοπούν στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες, θέτοντας ένα πιεστικό δίλημμα στην ΕΕ, η οποία θα κληθεί να λάβει κεντρικές αποφάσεις, που θα θίγουν την ουσία του προβλήματος.

2)Στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς τουλάχιστον πέντε χώρες αντιδρούν, απειλώντας ακόμη και με «βέτο», αν η ΕΕ φέρει προς έγκριση το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, περιλαμβάνοντας σε αυτό και το εμπάργκο. Την Τετάρτη, αλλά και την Πέμπτη, οι «27» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με διπλωματικές, η συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί την Παρασκευή, ωστόσο «ανατολικές» χώρες και κυρίως Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία, επιμένουν στις αντιδράσεις τους και ζητούν εξαίρεση από το εμπάργκο ή και αφαίρεση του συγκεκριμένου μέτρου από το 6ο πακέτο. Μία λύση που δρομολογείται, ώστε να βγει «λευκός καπνός», αφορά την εξαίρεση από το εμπάργκο της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες θα διατηρήσουν το δικαίωμα να αγοράζουν -με όποιον τρόπο επιθυμούν- πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Τι περιλαμβάνει το 6ο πακέτο κυρώσεων

- Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την πρόσθετη καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης, όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε», πρόσθεσε.

- Δεύτερον, το 6ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει τον αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη ρωσική τράπεζα Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που κατέχει περίπου το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. «Χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ικανότητα του Πούτιν να σπείρει την καταστροφή», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

- Τρίτον, μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ, τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών. «Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην ΕΕ, ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου. Τα κανάλια αυτά είναι φερέφωνα των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας του Πούτιν και δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

- Τέταρτον, το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη και αυτό θα σταματήσει. Δεν θα παρέχονται πλέον αυτές οι υπηρεσίες στη Ρωσία.

-Πέμπτον, μετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα σήμερα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. « Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Γερμανία ετοιμάζεται για ελλείψεις καυσίμων

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν αποτελεί μία απλή υπόθεση για καμία από τις 27 χώρες, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο σε επίπεδο αντιδράσεων, όσο και σε επίπεδο ενεργειών. Η Γερμανία, που εμφανίζεται θετική στη σταδιακή απεμπλοκή της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προετοιμάζεται ήδη για μία πιθανή έλλειψη καυσίμων, αλλά και τροφίμων, όπως τόνισαν ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Αγροτικής ΟικονομίαςΤζεμ Έζντεμιρ.

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δυστυχώς, πρέπει να πω ότι θα υπάρξουν πραγματικά ελλείψεις», παραδέχθηκε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό RTL και εξήγησε ότι το ζήτημα αφορά το διυλιστήριο του Σβεντ, στο Βραδεμβούργο, το οποίο προμηθεύει την ευρύτερη ανατολική Γερμανία και είναι συνδεδεμένο με τον ρωσικό αγωγό «Φιλία», ενώ ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρία Rosneft. Το συγκεκριμένο διυλιστήριο επεξεργάζεται μόνο ρωσικό πετρέλαιο και, αν δεν έχει επάρκεια, θα παράγει αναπόφευκτα λιγότερη βενζίνη.

Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση μελετά κάθε πιθανό σενάριο προκειμένου να αποφευχθούν τα αναμενόμενα προβλήματα, αλλά επανέλαβε την εκτίμησή του για «άλματα τιμών» σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας. Το πρόβλημα είναι, εξήγησε, ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να αντικατασταθεί από πιθανόν ακριβότερες εναλλακτικές, από άλλες χώρες. Οι απαραίτητες μετατροπές και οι αλλαγές των οδών μεταφοράς συνεπάγονται επιπλέον εργασία και κόστος, καθιστώντας ακριβότερο τον ανεφοδιασμό και τη θέρμανση, ανέφερε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ προειδοποίησε για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ο οποίος, όπως είπε, αυξάνεται, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. «Ο Πούτιν θέλει στρατηγικά να οδηγήσει τον κόσμο στην πείνα. Προσπαθεί να μεταφέρει τη σύγκρουση στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι οι τιμές στα προϊόντα γεωργίας και κτηνοτροφίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Επειδή η βιομηχανία τροφίμων έχει προμηθευτεί ήδη νωρίτερα τα προϊόντα που της χρειάζονται, η αλλαγή των τιμών θα γίνει αισθητή στον καταναλωτή λίγο αργότερα, «αλλά μετά θα το νιώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πηγή: skai.gr