Ένας νεκρός στη Ρανγκούν

Ένας νεκρός στη Ρανγκούν
Εκκλήσεις στον ΟΗΕ και στους συμμάχους της Μιανμάρ να ασκήσουν πιέσεις στην χούντα για να αποφευχθεί η αιματοχυσία στη Γιανγκόν, απηύθυναν διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρακολούθησης κρίσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μπουν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, πρέπει να έχει επείγουσες συνομιλίες με τους υπουργούς εξωτερικών της Κίνας, της Ινδίας, της Σιγκαπούρης που προεδρεύει στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και να ηγηθεί μιας κοινής προσπάθειας για να ενθαρρυνθεί ένας ειρηνικός διάλογος στη Μιανμάρ/Βιρμανία, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ICG), που έχει την έδρα της στις Βρυξέλες.

Η Ομάδα κάλεσε την Κίνα, την Ινδία και το ASEAN να στηρίξουν την έκκληση του Γενικού Γραμματέα προς την χούντα για αυτοσυγκράτηση ενόψει των αυξανόμενων ειρηνικών διαμαρτυριών και να συστοιχηθεί με τον ΟΗΕ στις προσπάθειες να βρεθεί μία λύση στην πολιτική κρίση της χώρας.

Το καθεστώς έχει μία μακρά ιστορία βίαιων αντιδράσεων σε ειρηνικές διαδηλώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας, Γκάρεθ Έβανς, ο οποίος προσέθεσε ότι εάν είναι να αποφευχθεί μία απώλεια ζωής, εκείνες οι χώρες που έχουν επιρροή στην κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν ταχύτατα.

Έκκληση στην Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδία και τη Ρωσία να ασκήσουν πίεση στο καθεστώς να αποφύγει τη βία, απηύθυνε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη.

Ο βιρμανικός στρατός έχει δείξει στο παρελθόν μία προθυμία να σκοτώσει ειρηνικούς διαδηλωτές για να τελειώνει με τις διαμαρτυρίες, δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής Ασίας του Παρατηρητηρίου, ο οποίος είπε ότι αν η στρατιωτική κυβέρνηση πρόκειται να ακούσει κάποιον, θα είναι οι χώρες με τις οποίες έχει στενούς στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Τώρα είναι η ώρα για αυτές τις χώρε να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για την υγεία και την ευημερία του λαού της Βιρμανίας, κατέληξε ο Άνταμς.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες πάντως αδυνατούν να ερμηνεύσουν την καθυστέρηση που επέδειξε το καθεστώς για την καταστολή της εξέγερσης των μοναχών, αποδίδοντας την στην επιρροή της Κίνας στην χώρας που είναι ουσιαστικά από τους παρίες της διεθνούς κοινότητας.

Δε βλέπω άλλη εξήγηση για τον αυτοπεριορισμό τους, σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαν ήδη πυροβολήσει τους μοναχούς, δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Την αφορμή της εξέγερσης έδωσαν οικοhspace=4νομικοί λόγοι καθώς οι διαδηλώσεις άρχισαν μετά από τον χωρίς προειδοποίηση διπλασιασμό στις τιμές των καυσίμων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που από το 2006 είναι σε διψήφιους αριθμούς.

Η Μιανμάρ/Βιρμανία που ήταν από τις πλουσιότερες χώρες της Ασίας πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οδηγήθηκε σε μεγάλη οικονομική κρίση το 1987, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μία λαϊκή εξέγερση που καταπνίγηκε από το καθεστώς.

Η εξέγερση κατεστάλη το Σεπτέμβριο του 1988 αφήνοντας πίσω περίπου 3.000 νεκρούς.

Οι αριθμός των διαδηλωτών στη Ρανγκούν αυξήθηκε για να φθάσει τις δεκάδες χιλιάδες, παρά τις κατασταλτικές ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ (Βιρμανία) ξυλοκόπησαν με ρόπαλα γύρω από τις παγόδες στο κέντρο της πρωτεύουσας βουδιστές μοναχούς, που πρωτοστατούν στο κίνημα διαμαρτυρίας, έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, προχώρησαν σε συλλήψεις μοναχών και πολιτών και έριξαν προειδοποιητικά πυρά επάνω από τα κεφάλια διαδηλωτών.

Το κόμμα της ηγέτιδας της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κιι ανακοίνωσε σήμερα ότι το στρατιωτικό καθεστώς διέπραξε ανεπανόρθωτο σφάλμα με τις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών , στους οποίους περιλαμβάνονται μοναχοί.

Είχαμε προειδοποιήσει τις αρχές ότι εάν προσέφευγαν στη βία κατά των διαδηλώσεων ειρηνικής διαμαρτυρίας, θα διέπρατταν το χειρότερο και το πιο ανεπανόρθωτο σφάλμα της Ιστορίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Ενωσης για τη Δημοκρατία.
Πηγή: skai.gr