Ένας ήρωας με μουσούδα: Ο αρουραίος που κέρδισε βραβείο γιατί «ξετρυπώνει» νάρκες (pics)

Ένας ήρωας με... μουσούδα. Ο λόγος για έναν αρουραίο που κέρδισε για πρώτη φορά από βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση το κορυφαίο μη στρατιωτικό βραβείο για τη γενναιότητα των ζώων, για την αναζήτηση και τον εντοπισμό ναρκών ξηράς στην Καμπότζη.

Στον Μαγκάουα, το γιγαντιαίο αφρικανικό αρουραίο, απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της οργάνωσης PDSA (People's Dispensary for Sick Animals) για τη «γενναιότητα και αφοσίωσή του» αφού ανακάλυψε 39 νάρκες ξηράς και 28 αντικείμενα με εκρηκτική ύλη τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση. Η PDSA ξεκίνησε ως δωρεάν κτηνιατρική κλινική το 1917.

Ο Magawa εκπαιδεύτηκε από μια βελγική οργάνωση που διδάσκει αρουραίους να βρίσκουν νάρκες ξηράς για περισσότερα από 20 χρόνια. Η ομάδα, ονόματι APOPO, συνεργάζεται με προγράμματα στην Καμπότζη, την Αγκόλα, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη για την απομάκρυνση εκατομμυρίων ναρκών που έχουν μείνει πίσω από πολέμους και συγκρούσεις.

Χρησιμοποιώντας την ευαίσθητη μύτη του, ο Μαγκάουα είναι ο πιο επιτυχημένος αρουραίος της ομάδας, έχοντας καθαρίσει περισσότερα από 141.000 τετραγωνικά μέτρα γης, έκταση που ισοδυναμεί με περίπου 20 γήπεδα ποδοσφαίρου! Έχει σώσει έτσι πάρα πολλές ζωές από το θάνατο ή από σοβαρούς τραυματισμούς. 

Πηγή: AP - skai.gr