Ένας ακόμη δημοσιογράφος βρέθηκε δολοφονημένος στο Μεξικό

Άλλος ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε σε περιοχή του Μεξικού που βρέχεται από την Καραϊβική Θάλασσα, ανακοίνωσαν οι Αρχές χθες Πέμπτη, πρόκειται για τον πέμπτο εργαζόμενο σε ΜΜΕ που σκοτώνεται το 2019.

Το πτώμα του Φρανσίσκο Ρομέρο Δίας, ο οποίος είχε ενταχθεί στο κρατικό σύστημα προστασίας των δημοσιογράφων και έκανε αστυνομικό ρεπορτάζ για τοπικά μέσα ενημέρωσης, βρέθηκε χθες Πέμπτη στην παραθαλάσσια πόλη Πλάγια δελ Κάρμεν, ανέφεραν οι δικαστικές αρχές της Πολιτείας Κιντάνα Ρου (ανατολικά) σε ανακοίνωσή τους.

«Το θύμα είχε υποβάλει μήνυση τη 12η Απριλίου», διότι «είχε δεχθεί απειλές» κατά της ζωής του, διευκρίνισαν οι αρχές στην ανακοίνωσή τους, τονίζοντας πως διενεργείται έρευνα.

Ο Ρομέρο Δίας ήταν ανεξάρτητος δημοσιογράφος που δούλευε για την εφημερίδα «Quintana Roo Hoy» και «είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας των δημοσιογράφων από το 2018», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπαλμπίνα Φλόρες, στέλεχος του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) στο Μεξικό.

Μέσα σε έναν χρόνο «τέσσερις δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί» στην Πολιτεία, είπε η ίδια.

Την 3η Μαΐου, την παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, έγινε γνωστό ότι δολοφονήθηκε ο διευθυντής ενός ραδιοφωνικού σταθμού στην Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ (βορειοδυτικό Μεξικό).

Το Μεξικό κατατάσσεται στην 147η θέση μεταξύ των 180 χωρών της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου, όπως την καταρτίζει η RSF. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η χώρα αυτή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους στον πλανήτη: βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη.

Το 2018, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι στο Μεξικό. Στην πλειονότητα των υποθέσεων αυτών, οι φόνοι μένουν ατιμώρητοι.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι σκοπεύει να ενισχύσει τον μηχανισμό προστασίας των δημοσιογράφων.

Η Πλάγια δελ Κάρμεν βρίσκεται κοντά στο Κανκούν, το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο το οποίο έχει μετατραπεί σε θέατρο σύγκρουσης μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο εδαφών.

Με βάση τον απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Articulo19, ο Ρομέρο είναι ο έβδομος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε από την έναρξη της θητείας του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ο Λόπες Ομπραδόρ υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα μειώσει τη βία, που αποτελεί μάστιγα στο Μεξικό, όμως μέχρι στιγμής φέτος τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των θανάτων οδεύει να ξεπεράσει τον απολογισμό των σχεδόν 29.000 δολοφονιών το 2018 -- ο οποίος ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στα χρονικά.