Κλείσιμο

Έναρξη στη συνάντηση ηγετών του ΝΑΤΟ

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Άρχισε στο Λονδίνο η συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ με τις εναρκτήριες τοποθετήσεις του ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ και του οικοδεσπότη Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και θα επισημάνει πως η Συμμαχία δεν μπορεί να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων όταν τίθεται ζήτημα σεβασμού κυριαρχικών δικαιωμάτων μίας χώρας-μέλους.

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να τεθεί από τον πρωθυπουργό και στο γεύμα που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους ηγέτες των οκτώ χωρών μελών που καλύπτουν το στόχο της δαπάνης του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Στο γεύμα μετέχουν και οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας,που επιθυμούν να ξεπεραστούν τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία στην ανάπτυξη της νέας αμυντικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική.

Η Άγκυρα ζητά ως αντάλλαγμα τη στήριξη της Συμμαχίας στις στρατιωτικές δραστηριότητές της στη βόρεια Συρία.

Τα θέματα θα συζητηθούν αναλυτικά στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 2.30 το απόγευμα ώρα Λονδίνου.

Ο πρωθυπουργός είχε, εξάλλου, την ευκαιρία για συνομιλίες με πολλούς από τους ηγέτες, μεταξύ των οποίων την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν, κατά τις δεξιώσεις που παρατέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και στην Ντάουνινγκ Στριτ.