Ένα βρέφος νεκρό και δύο παιδιά αγνοούμενα στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό

Το πτώμα ενός βρέφους 10 μηνών ανασύρθηκε την Πέμπτη από τον ποταμό Ρίο Γκράντε ενώ άλλοι τρεις μετανάστες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, αγνοούνται μετά την ανατροπή του πλεούμενου όπου είχαν επιβιβαστεί για να περάσουν από το Μεξικό στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε η αμερικανική συνοριοφυλακή.

Το φουσκωτό ανατράπηκε το βράδυ της Τετάρτης κοντά στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας και οι εννέα επιβαίνοντες παρασύρθηκαν από τα παγωμένα, ορμητικά νερά, σύμφωνα με τη μαρτυρία του πατέρα του μικρού αγοριού που ανασύρθηκε νεκρό.

Ο πατέρας κατάφερε να κολυμπήσει και να σωθεί. Ένας συνοριοφύλακας έπεσε στο ποτάμι και διέσωσε τη σύζυγό του και τον 6χρονο γιο τους. Στο βρέφος προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και κατόπιν διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Άλλος ένας άνδρας και ο γιος του βρέθηκαν στην όχθη.

Οι αγνοούμενοι πιστεύεται ότι είναι ο επτάχρονος ξάδελφος του νεκρού βρέφους, ένα μικρό κορίτσι και ένας άνδρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το περιστατικό «που χειριζόμαστε τώρα είναι μια παράλογη τραγωδία», ανέφερε ο Ραούλ Ορτίζ, αξιωματικός της συνοριοφυλακής στον τομέα της Ντελ Ρίο.

Το βρέφος ανασύρθηκε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο όπου ανατράπηκε το φουσκωτό από ομάδα έρευνας και διάσωσης της συνοριοφυλακής.

Οι πνιγμοί είναι συχνοί στον Ρίο Γκράντε, που αποτελεί φυσικό σύνορο σε ένα τμήμα της μεθορίου ΗΠΑ - Μεξικού, καθώς πολλοί μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από τη μία χώρα στην άλλη με παραφορτωμένα πλεούμενα, συχνά αυτοσχέδια, χωρίς σωσίβια.

Οι διασώσεις έχουν αυξηθεί από τον Οκτώβριο στον ποταμό καθώς η μεταναστευτική ροή κλιμακώθηκε.

Μόνο στον τομέα της Ντελ Ρίο, έχουν διασωθεί πάνω από 200 άνθρωποι από τον Οκτώβριο, αριθμός αυξημένος κατά 800% από την αντίστοιχη περίοδο του αμέσως προηγούμενου οικονομικού έτους. Ως χθες Πέμπτη είχαν καταγραφεί πέντε πνιγμοί την ίδια περίοδο. Η άνοιξη είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για όσους αποπειρώνται να περάσουν τον ποταμό, καθώς φουσκώνει.

Τους τελευταίους επτά μήνες, η συνοριοφυλακή έχει συλλάβει πάνω από 418.000 μετανάστες στο νοτιοδυτικό τμήμα των συνόρων, αριθμό που ξεπερνά το σύνολο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες αυτούς είναι υπήκοοι χωρών της κεντρικής Αμερικής.

Η υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων κατέγραψε 283 θανάτους στα σύνορα το 2018, που οφείλονταν σε διάφορους παράγοντες, από αφυδάτωση ως πνιγμούς. Ο αριθμός αυτός ήταν χαμηλότερος από το πιο πρόσφατο ρεκόρ, που ήταν οι 492 θάνατοι το 2005, όταν οι συλλήψεις μεταναστών όλο το έτος έφθασαν το 1,2 εκατομμύριο.

Ειδικοί και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ πιο υψηλός από αυτόν που καταγράφεται επίσημα, καθώς πολλά πτώματα δεν ανασύρονται ποτέ από την έρημο και τον Ρίο Γκράντε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters