Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ

Εύσημα στην σερβική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στο ζήτημα της συνεργασίας της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, απέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.

Όπως τόνισαν οι "27" οι κινήσεις αυτές οδηγούν στη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - ΕΕ για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν από τη Σερβία να συνεχίσει τις αλλαγές που απαιτούνται για να πλησιάσει περισσότερο στην ΕΕ και να προχωρήσει στην σύλληψη και των υπόλοιπων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, ώστε να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ακόμη, επανέλαβαν ότι το μέλλον της Σερβίας είναι εντός της ΕΕ και οι Βρυξέλλες θα συνεργαστούν με το Βελιγράδι για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Νωρίτερα, η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε ότι η Σερβία με τις συλλήψεις των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου Βλάστιμιρ Τζόρτζεβιτς και Ζντράβκο Τόλιμιρ έχει αποδείξει ότι επιθυμεί να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης όλους τους καταζητούμενους και ζήτησε ξανά τη σύλληψη του πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς.

Τα παραπάνω θέματα καθώς και οι εξελίξεις στο Κόσοβο αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Σέρβο ομόλογό της, την Τρίτη στην Αθήνα.
Πηγή: skai.gr