Ένα μοναδικό επάγγελμα στην πιο επικίνδυνη κορυφή της Αγγλίας με θερμοκρασίες -7C έως -23C

Το Εθνικό Πάρκο «Lake District», στην Αγγλία, είναι ένα πανόραμα βουνών και λόφων με καταπράσινες πλαγιές, εντυπωσιακά φαράγγια και φυσικές λίμνες. Δέχεται περίπου 16 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Εντός του Εθνικού Πάρκου, ξεπροβάλλει η τρίτη υψηλότερη αλλά πιο επικίνδυνη κορυφή της Αγγλίας το Helvellyn. Οι βράχοι που σχηματίζουν το βουνό έγιναν από εκρήξεις ηφαιστείου και μαζί με τους παγετώνες δημιούργησαν ένα αλπικό τοπίο σαγηνευτικό αλλά και επικίνδυνο.

Ο Ζακ Πούλτον εργάζεται εκεί μαζί με άλλους δύο συναδέλφους σαν εκπαιδευτής, οδηγός και διασώστης. Κάθε μέρα από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, πρέπει να σκαρφαλώνει στην κορυφή του Helvellyn για να καταγράψει τις καιρικές συνθήκες για τους επισκέπτες του βουνού. «Τους τελευταίους τέσσερις χειμώνες», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο BBC-travel, «ανέβηκα πάνω από 200 φορές. Αυτό που δεν μπορείτε να πάρετε από μια πρόβλεψη μετεωρολογικού σταθμού το δίνει η εμπειρία του ορειβάτη. Ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα χάνει την ανθρώπινη προοπτική. Οι φωτογραφίες, τα tweets και οι περιγραφές μας δημιουργούν μια εικόνα 360 μοιρών. Αφηγούμαστε την ευρύτερη ιστορία της ζωής στο βουνό.»

Ένα από τα απαραίτητα εργαλεία της δουλειάς του είναι τα γάντια. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές. «Έχω όλα τα είδη, σχήματα και μεγέθη. Για το χιόνι, τον πάγο, τον άνεμο για οποιαδήποτε δυσκολία μου “φέρει” η φύση», δηλώνει ο Πούλτον.

Κάθε μέρα ένας από τους τρεις υπαλλήλους του βουνού πρέπει να ανεβαίνει στην κορυφή των 950 μέτρων. Ο ίδιος ξεκίνησε από το 1987. Φέτος, η ομάδα σκαρφάλωσε 126 συνεχόμενες ημέρες σε όλες τις εποχές. Σε θερμοκρασίες κορυφής -7C έως -23C. Όπως είπε ο Πούλτον, «Κάποιες μέρες είναι καλύτερες από κάποιες άλλες».

Ο καιρός είναι απρόβλεπτος στην περιοχή των λιμνών. Μπορεί μόνο σε μία ημέρα να «περάσουν» όλες τις εποχές, με πρωταγωνιστές τις βροχές και τα σύννεφα. Το πυκνό χιόνι, η ομίχλη και ο παγετός έχουν την τιμητική τους στα μέσα του χειμώνα, όπου οι δρόμοι κλείνουν.

Οι κινήσεις του ακριβείς και το κάθε βήμα μελετημένο καθώς ανεβαίνει στην κορυφή του βουνού. «Κάνουμε καθημερινή αναφορά ειδικά το χειμώνα. Αποτρέψαμε εκατοντάδες ορεινές διασώσεις», είπε ο Πούλτον.

Το πάρκο φημίζεται για την πεζοπορία το καλοκαίρι, στις απότομες κορφές. Παρέχει μια ιδιαίτερη εμπειρία ακόμη και στους αρχάριους ορειβάτες.

Για έναν έμπειρο εκπαιδευτή στο βουνό και έναν οδηγό πολικών αποστολών όπως ο Πούλσον ο οποίος ήταν επικεφαλής σε μια ανάβαση 18 ατόμων στο North Ridge του Έβερεστ, το βουνό Helvellyn είναι μια εκπληκτική εμπειρία περιπέτειας.

«Τα ίδια προβλήματα που μπορείς να έχεις στα πιο επικίνδυνα βουνά του κόσμου υπάρχουν και εδώ», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι χάνονται. Τραυματίζονται. Ο καιρός και εδώ είναι δύσκολος. Δεν θα γλιστρήσουν όπως στο Έβερεστ αλλά μπορούν να τραυματιστούν και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», καταλήγει.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι επισκέπτονται το βουνό κάθε χρόνο, και σχεδόν τα δύο τρίτα που ήρθαν μετά την πρώτη καραντίνα του 2020 ήταν η πρώτη τους επίσκεψη με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τίποτα για την περιοχή.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη στη λίμνη τους επόμενους μήνες για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε ο Richard Leafe, δ/νων σύμβουλος του πάρκου. «Το μήνυμά μας είναι αν έρχεστε για πρώτη ή 50η φορά, οργανώστε το. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε κάτι που είναι καινούργιο για εσάς. Και απολαύστε τον χρόνο σας εδώ.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ