Ένα δισ. άνθρωποι κινδυνεύουν με καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας των τοξινών

Στην περιβαλλοντική μόλυνση οφείλονται τα προβλήματα υγείας που προκαλούν το 20% των θανάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με το περιβαλλοντικό Ινστιτούτο Blacksmith, στη Νέα Υόρκη, που παρουσίασε έκθεση με τις δέκα πιο μολυσμένες τοποθεσίες στη γη.
Σύμφωνα με την έκθεση, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας των τοξινών, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος γέννησης παιδιών με νοητική υστέρηση.
Τα σοβαρότερα προβλήματα από ραδιενεργά και χημικά απόβλητα, καθώς και από βαρέα μέταλλα αντιμετωπίζουν περιοχές της Ρωσίας, η Ουκρανία λόγω του Τσερνομπίλ, η Κιργιζία, η Ζάμπια, η Δομηνικανή Δημοκρατίας, το Περού, η Κίνα και η Ινδία.
Ειδικότερα, στην Κάμπουε της Ζάμπιας το μέσο επίπεδο μολύβδου στο αίμα κάθε παιδιού στην πόλη είναι 10 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο επίπεδο στις ΗΠΑ, ενώ στη Μπάχος δε Αΐνα της Δομινικανής Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι το 28% των παιδιών χρειαζόταν άμεση θεραπεία και ότι μόλις το 8% των παιδιών στην περιοχή είχαν επίπεδα μολύβδου στον οργανισμό τους κάτω από τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου, «το χειρότερο πρόβλημα είναι οι βλάβες που προκαλεί η μόλυνση στην ανάπτυξη των παιδιών. Ο Φούλερ πρότεινε διεθνή χρηματοδότηση και εκπαιδευτικά προγράμματα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα μόλυνσης, ώστε να τα αντιμετωπίσουν το ταχύτερο.
Νινέττα Βιδάλη

Πηγή: skai.gr