Διαβεβαιώσεις για εμβολιαστική κάλυψη των κάτω των 30 ετών σε Βρετανία που δε θα λάβουν AstraZeneca

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «περισσότερες από αρκετές» δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna για τους πολίτες κάτω των 30 ετών, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ο υπουργός μιλούσε μετά από την «αλλαγή πορείας» στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα και την απόφαση να μην προσφέρεται τελικά στους πιο νεαρούς ενήλικες (18-29 ετών) το εμβόλιο της AstraZeneca, κατόπιν σύστασης των αρμοδίων υγειονομικών αρχών της χώρας λόγω ανησυχιών για περιστατικά θρόμβωσης.

Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι υπάρχουν 10,6 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας στην ηλικιακή ομάδα 18-29, εκ των οποίων τα 1,6 εκατομμύρια έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση.

Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca ως πρώτη δόση θα λάβουν το ίδιο σκεύασμα για τη δεύτερηδόση, ακόμα και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, είπε ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων.

Τα 8,5 εκατομμύρια νεαρών ενηλίκων που περιμένουν την πρώτη δόση θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν αν έχουν προτίμηση μεταξύ των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.

Διαβεβαίωσε για την επάρκεια των ποσοτήτων αυτών των δύο εμβολίων και τόνισε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα παραμένει εντός στόχου χορήγησης της πρώτης δόσης σε όλους τους ενήλικες έως το τέλος Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr