Κλείσιμο

Εμβολιασμός κατά COVID μόνο για ευάλωτους ανήλικους στο Ην. Βασίλειο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των πιο ευάλωτων ανηλίκων θα προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση, μετά από συστάσεις της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI).

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή κρίνει πως πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών με σοβαρή βλάβη του νευρικού συστήματος, με σύνδρομο Down, σε ανοσοκαταστολή και με πολλαπλές ή σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες. Ήδη το εμβόλιο χορηγείται σε 16χρονους και 17χρονους που ανήκουν σε κλινικά ευάλωτες κατηγορίες.

Η JCVI συστήνει επίσης τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer όσων ανηλίκων 12-17 ετών ζουν με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί επίσης σε όσους κλείνουν τα 18 χρόνια ζωής εντός των επιμένων τριών μηνών.

Τις συστάσεις αποδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος έχει ήδη δώσει εντολή στο σύστημα υγείας NHS να εκπονήσει σχέδιο για τη συντομότερη δυνατή έναρξη αυτού του νέου σκέλους του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ο Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι που έκανε τις ανακοινώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων είπε επίσης ότι παραμένει υπό εξέταση από την JCVI η πιθανότητα εμβολιασμού όλων των παιδιών άνω των 12 ετών.

Ο ίδιος είπε ότι τα περιστατικά νοσηλείας ανηλίκων λόγω COVID-19 κατά το προηγούμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν λίγα, συγκεκριμένα από 100 έως 400 ανά εκατομμύριο παιδιών. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία δε, αφορούσαν παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.