Κλείσιμο

Εμβολιασμοί στη Βρετανία: Τι δείχνουν οι πρώτες αδημοσίευτες αναλύσεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca έχουν αρχίσει να έχουν θετικό αντίκτυπο στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις πρώτες, αδημοσίευτες ακόμα, επίσημες αναλύσεις των βρετανικών υγειονομικών αρχών που επικαλείται η εφημερίδα Sun.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει πως η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer περιορίζει τον κίνδυνο ήπιας συμπτωματικής ασθένειας κατά 65%, με το ποσοστό να πέφτει μόνο στο 64% για τους πολίτες άνω των 80 ετών.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται η Sun, η προστασία στους νεαρότερους ενήλικες αρχίζει 15 ημέρες μετά από την πρώτη δόση, ενώ στους πιο ηλικιωμένους μετά από τρεις εβδομάδες.

Η δεύτερη δόση ανεβάζει το ποσοστό προστασίας στο 79% με 84%, ανάλογα με την ηλικία.

Η προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας και θανάτου εκτιμάται ότι είναι ακόμα υψηλότερη.

Η ίδια κυβερνητική ανάλυση φέρεται να δείχνει ότι και το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει ανάλογη προστασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Με βάση τα στοιχεία αυτά και την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει σημαντικό βαθμό προστασίας για όλους τους πολίτες άνω των 70 ετών στη χώρα έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Έως την προσεχή Δευτέρα θα έχουν εμβολιαστεί 15 εκ. πολίτες άνω των 70, καθώς και οι πιο ευπαθείς.

Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα μειωθούν κατά το 1/3 στις αρχές Μαρτίου και κατά 4/5 έως τα τέλη Απριλίου.

Τα επίσημα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός ημερών.