Εμβόλια: Προειδοποίηση Κομισιόν σε AstraZeneca για τήρηση της συμφωνίας, πριν κινηθεί νομικά σε βάρος της

Προειδοποιητική επιστολή προς την AstraZeneca είναι έτοιμη να στείλει η Κομισιόν, πριν κινηθεί νομικά κατά της φαρμακευτικής εταιρείας, αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων. 

Σύμφωνα με το Reuters, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Κομισιόν θα στείλει επιστολή στην AstraZeneca στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης των διαφορών σχετικά με την προμήθεια εμβολίων COVID-19 στην Ε.Ε». 

Η εταιρεία υποχρεούται βάσει της σύμβασής της με την ΕΕ να παραδώσει 300 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποστείλει μόνο 100 εκατομμύρια, λόγω προβλημάτων παραγωγής και περιορισμών στις εξαγωγές. 

«Σκοπεύουμε να στείλουμε μια επιστολή στην AstraZeneca που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε διάλογο με την εταιρεία ως μέρος μιας διαδικασίας επίλυσης της διαφοράς», τόνισε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη τύπου.

Πρόσθεσε δε ότι η επιστολή ετοιμάζεται και θα συζητηθεί με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε πριν από την αποστολή της. 

Ένας άλλος εκπρόσωπος είπε ότι η επιστολή ήταν σύμφωνη με το άρθρο 18.5 της σύμβασης της Ε.Ε με την AstraZeneca. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, σε περίπτωση διαφωνίας, τα δύο μέρη συμφώνησαν να προσπαθήσουν πρώτα να επιλύσουν τη σύγκρουση μέσω ανεπίσημων συζητήσεων που ξεκινούν με την επιστολή. Το ίδιο άρθρο αναφέρει επίσης ότι τα δικαστήρια των Βρυξελλών θα είναι υπεύθυνα για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς που δεν επιλύεται με ανεπίσημες συνομιλίες. 

Ερωτηθείς για το αν η επιστολή θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας πιθανής νομικής υπόθεσης εναντίον της AstraZeneca, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: «Σήμερα κάνουμε ένα συγκεκριμένο βήμα. Θα δούμε πού θα μας οδηγήσει».
 

Πηγή: Reuters