Εμπλοκή στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο, ακύρωσε τη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα στη Λουκέρνη, ενώ χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα εξελίξεις ως «ρευστή κατάσταση».
Απόψε, πάντως, κάθονται όλοι στο δείπνο, και συγκεκριμένα ο κ. Ντε Σότο με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, κ.κ. Μολυβιάτη και Γκιουλ, τον κύπριο πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο και τον αυτοαποκαλούμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί ταλάτ.
Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν επί περίπου 40 λεπτά και επανέλαβαν τη βούλησή τους να βρεθεί λύση στο Κυπριακό και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε συμφωνία των δυο υπουργών ότι αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.
Οι συνομιλίες γίνονται κάτω από ασφυκτικά πλαίσια και σε συνθήκες απομόνωσης των δημοσιογράφων. Αύριο θα ξεκινήσουν προκαταρκτικά εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ενόψει της διάσκεψης που ξεκινά την Κυριακή.
> Δηλώσεις Ντε Σότο

«Οι Κύπριοι τα τελευταία τρία χρόνια δε βρέθηκαν ποτέ τόσο κοντά σε διευθέτηση και ελπίζουμε πως θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή», δήλωσε από την Ελβετία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο. Ο ίδιος ανέφερε πως οι συνομιλίες για το κυπριακό ξεκίνησαν και είναι ένας συνδυασμός εκ του σύνεγγυς και διμερών επαφών. Σημείωσε μάλιστα ότι περνά πολύ χρόνο στους χιονισμένους ελβετικούς δρόμους, ανάμεσα στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα...
Ο κ. ντε Σότο σε ερώτηση εάν αναμένει θετικό αποτέλεσμα απάντησε πως δεν είναι τζογαδόρος, σημειώνοντας όμως ότι οι πιθανότητες επίλυσης είναι πάνω από 50%.
> Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, καθώς με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης το κυπριακό θα είναι αύριο και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι κύριοι Καραμανλής και Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου, ενώ την Κυριακή μεταβαίνουν στη Λουκέρνη.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά ότι οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων που επιδόθηκαν από τον Αλβάρο Ντε Σότο στον Τάσο Παπαδόπουλο λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών, βρίσκονται εκτός του πνεύματος του σχεδίου Ανάν. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» οποιεσδήποτε μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο -όπως αξίωσε η Τουρκία- ή από τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και εξακολουθεί να οικοδομείται η Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr