Εμπλοκή στην ανάπτυξη των στρατευμάτων της Ν.Κορέας στο Ιράκ

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ επανεξετάζουν πού θα αναπτυχθούν οι Νοτιοκορεάτες στρατιώτες που θα σταλούν στο Ιράκ τον επόμενο μήνα, καθώς η Σεούλ απέρριψε αμερικανικό αίτημα για συμμετοχή σε επιθετικές επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας στη Σεούλ.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρεται ότι επειδή έχει επιδεινωθεί η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή του Κιρκούκ, όπου προγραμματιζόταν αρχικώς να αναπτυχθούν οι Νοτιοκορεάτες στρατιώτες, είναι αναπόφευκτη η επανεξέταση των στρατιωτικών σχεδίων.
Η Νότια Κορέα έχει δεσμευθεί ότι θα στείλει περισσότερους από 3000 στρατιώτες, από τους οποίους οι μισοί θα ανήκουν σε μάχιμες μονάδες, για να ενισχύσουν τους 600 γιατρούς και μηχανικούς που βρίσκονται στο Ιράκ από τον περασμένο Μάιο.
«Οι δύο χώρες (Ν.Κορέα και ΗΠΑ) συμφώνησαν να επανεξετάσουν την τοποθεσία ώστε να ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη των δυνάμεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επισημάνει την ανάγκη ανάπτυξης μάχιμων μονάδων στην περιοχή του Κιρκούκ και πρότειναν στους Νοτιοκορεάτες να αναλάβουν τη διοίκηση των δυνάμεων στην περιοχή αυτή, όπου επρόκειτο να μείνουν και Αμερικανοί στρατιώτες.
Ωστόσο η απάντηση της Σεούλ ήταν αρνητική, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν σύμφωνο με τις αρχές που ενέκρινε η Εθνική Αντιπροσωπεία, που προβλέπουν ότι οι Κορεάτες στρατιώτες θα αναλάβουν καθήκοντα σε ειρηνευτικές αποστολές και έργα ανοικοδόμησης σε μία περιοχή όπου θα έχουν την πλήρη ευθύνη και θα υπάρξει ανεξάρτητο σύστημα διοίκησης», όπως διευκρίνισε το υπουργείο Αμυνας της Ν. Κορέας.
Πηγή: skai.gr