Εμπάργκο όπλων σε Λιβύη: Το Καζακστάν αναστέλλει τη λειτουργία 3 αεροπορικών εταιρειών

Το Καζακστάν ανέστειλε τη λειτουργία τριών αεροπορικών εταιρειών για παραβίση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας αυτής της κεντρικής Ασίας.

Το υπουργείο Βιομηχανίας του Καζακστάν αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως αφαίρεσε τις τοπικές άδειες λειτουργίας των εταιρειών Azee Air, Sigma Airlines και Jenis Air, που έχουν έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημέρωσε τον Φεβρουάριο το Καζακστάν για παραβιάσεις που γίνονταν από τις εταιρείες αυτές.

Το υπουργείο του Καζακστάν ανέφερε πως οι πτήσεις αυτών των τριών εταιρειών προς τη Λιβύη προέρχονταν από «τρίτες χώρες», υπογραμμίζοντας πως δεν ήταν ευθύνη του Καζακστάν να επιβλέπει τις δραστηριότητές τους πέραν της επικράτειάς του.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ η Ρωσία, σύμμαχος του Καζακστάν, συνεχίζει να διαψεύδει οποιαδήποτε παρουσία ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε τρεις εταιρείες, από τις οποίες μία τουρκική, τις οποίες κατηγορεί ότι παραβίασαν το εμπάργκο αυτό, απόφαση η οποία καταγγέλθηκε αμέσως από την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ