Κλείσιμο

Εμμένει η Β. Κορέα στη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, η βόρεια Κορέα προχώρησε την Τετάρτη στη δοκιμαστική εκτόξευση και έβδομου πυραύλου, σύμφωνα με τον ιάπωνα πρωθυπουργό. Ο Κοϊζούμι δήλωσε πως οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ δε θα έχουν θετικό αποτέλεσμα και επανέλαβε πως η μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι η βόρειος Κορέα έχει προχωρήσει στην εκτόξευση δέκα πυραύλων, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την εκτόξευση έξι. Ο μεγάλου βεληνεκούς πύραυλος καταστράφηκε 40 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του κι έπεσε, όπως κι οι άλλοι πέντε μικρού βεληνεκούς, στη θάλασσα της Ιαπωνίας.
ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Κίνα και Αυστραλία καταδίκασαν τις δοκιμαστικές βολές, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας τέθηκαν σε επιφυλακή, ενώ η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της. Το Τόκιο ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων, ενώ απαγόρευσε τον κατάπλου βορειοκορεατικών πλοίων για έξι μήνες.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, μετά από αίτημα της Ιαπωνίας προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.
Η μετάδοση της είδησης για την εκτόξευση προκάλεσε νευρικότητα και στις διεθνείς αγορές.
Το ιαπωνικό γιέν και το νοτιοκορεατικό ουόν σημείωσαν πτώση έναντι του δολαρίου. Χαμηλά κινήθηκαν και τα χρηματιστήρια του Τόκιο και της Σεούλ.
Καταδικάζει η φινλανδική προεδρία της ΕΕ και η Γερμανία
Η προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο η Φινλανδία, καταδίκασε σήμερα τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την προκλητική ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.
"Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ.
Η Πιονγιάνγκ οφείλει να αποκαταστήσει το μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και να επιστρέψει άνευ όρων στις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
"Αυτές οι δοκιμές, στις οποίες περιελήφθησαν συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαπόλυση όπλων μαζικής καταστροφής, θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή σταθερότητα σε μία περίοδο που το άλυτο πυρηνικό ζήτημα στην κορεατική χερσόνησο χρειάζεται την οικοδόμηση μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία εκφράζονται επίσης ανησυχίες για τις παρενέργειες στη διάδοση των πυραύλων στον κόσμο.
Η ενέργεια αυτή της Βόρειας Κορέας συνιστά μια «ανεύθυνη πρόκληση», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αντιπροσωπεύει «ένα πισωγύρισμα στις προσπάθειες για μια λύση στην πυρηνική κρίση στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Τζάγκερ και πρόσθεσε: «Λυπούμεθα βαθύτατα και ανησυχούμε».
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Συνεδριάζει -κεκλεισμένων των θυρών- το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση επτά πυραύλων από τη Βόρειο Κορέα.
Τις εκτοξεύσεις καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για προκλητική πράξη και απειλή για την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα.
Παράλληλα η Κίνα κάλεσε όλες τις πλευρές να «παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».
Η Νότια Κορέα απείλησε να σταματήσει την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα προς τη Βόρεια Κορέα και έθεσε σε επιφυλακή τις ένοπλές δυνάμεις της.
Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε οτι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της. Το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων εξετάζει το Τόκιο ενώ απαγόρευσε τον κατάπλου βορειο-κορεατικών πλοίων για έξι μήνες.
Η Πιονγιάνγκ εμμένει ότι οι δοκιμές αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα της.
Πηγή: skai.gr