Εμφύλιος Αιθιοπίας: Στο μέτωπο ο πρωθυπουργός και ο Ολυμπιονίκης Γκεμπρσελασιέ

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρωθυπουργός της Αιθιοπίας πήγε στο μέτωπο της μάχης, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή του την Τετάρτη, στον αγώνα κατά των εξεγερθέντων δυνάμεων στη χώρα του.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έδειξαν εικόνες του Abiy Ahmed, του 45χρονου πρώην στρατιώτη, και η εκπρόσωπός του Billene Seyoum απέρριψε ένα αίτημα για λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία του. Έφτασε στο μέτωπο την Τρίτη, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο μεταξύ ομοσπονδιακών και συμμαχικών στρατευμάτων της Αιθιοπίας και μαχητών από την περιοχή Tigray της χώρας. Η προοπτική της διάσπασης του αρχαίου έθνους έχει ανησυχήσει τόσο τους Αιθίοπες όσο και τους παρατηρητές που φοβούνται για το τι θα συνέβαινε στο συχνά ταραγμένο Κέρας της Αφρικής γενικότερα. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Τουρκία έχουν πει στους πολίτες τους να φύγουν αμέσως.

Ο Abiy τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μόλις πριν από δύο χρόνια για σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και για την ειρήνη με τη γειτονική Ερυθραία. Η πορεία του από την κατάκτηση του Νόμπελ μέχρι την τωρινή πιθανή συμμετοχή του στη μάχη έχει συγκλονίσει πολλούς.
Ωστόσο, μια μετακίνηση στο μέτωπο θα ακολουθούσε την παράδοση των Αιθίοπων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκράτορα Haile Selassie και του αυτοκράτορα Yohannes IV, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη το 1889, όπως είπε ο Christopher Clapham, συνταξιούχος καθηγητής που σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Μου φαίνεται μια πολύ παραδοσιακή άσκηση ηγεσίας από την Αιθιοπία», είπε ο Clapham. 

Οι δυνάμεις Tigray, οι οποίες είχαν κυριαρχήσει επί μακρόν στην εθνική κυβέρνηση πριν ο Abiy έρθει στην εξουσία, φαίνεται να έχουν τη δυναμική. Προσέγγισαν την πρωτεύουσα της Αντίς Αμπέμπα τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση ή απλώς να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Αν και ασυνήθιστη, η μετακίνηση ενός ηγέτη στο μέτωπο συνέβη και αλλού στην Αφρική, αλλά κατά καιρούς με θανατηφόρα αποτελέσματα: ο επί μακρόν πρόεδρος του Τσαντ, Idriss Deby Itno, σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε τους αντάρτες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον στρατό.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε ο Adem Abebe, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια. «Αν (ο Άμπι) τραυματιστεί ή σκοτωθεί, δεν θα καταρρεύσει μόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και ο στρατός».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα πάει στο μέτωπο της μάχης, λέγοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή που χρειάζεται να ηγηθεί μιας χώρας». Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χειρίζεται τις καθημερινές λειτουργίες της κυβέρνησης, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Legesse Tulu.

Ο Abiy κάλεσε επίσης τους Αιθίοπες να συμμετάσχουν μαζί του - η τελευταία έκκληση για κάθε ικανό πολίτη στη χώρα, με περισσότερους από 110 εκατομμύρια ανθρώπους, να πολεμήσει. Υπήρξαν αναφορές για εσπευσμένες στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και καταγγελίες για αναγκαστική στράτευση τους τελευταίους μήνες, ενώ αναλυτές προειδοποίησαν ότι, με τον στρατό να είναι φαινομενικά αποδυναμωμένος, οι πολιτοφυλακές με βάση εθνοτικές ομάδες εντείνονται.

«Μπορεί να σκέφτεται σοβαρά να γίνει μάρτυρας», είπε ο άνθρωπος που πρότεινε τον Abiy για το Νόμπελ, ο Awol Allo, ανώτερος λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο Keele στη Βρετανία.

Ο All είπε ότι η κίνηση ταιριάζει με την άποψη του πρωθυπουργού και την αίσθηση του ότι ήταν προορισμένος να ηγηθεί. Αλλά δεν απέκλεισε επίσης την πιθανότητα ότι ο Abiy μπορεί απλώς να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα για μια ασφαλέστερη τοποθεσία - όχι στο μέτωπο - και να διευθύνει τον πόλεμο από εκεί.

Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, όταν μια αυξανόμενη πολιτική ρήξη μεταξύ των ηγετών του Tigray και της κυβέρνησης του Abiy ξέσπασε σε ανοιχτή σύγκρουση. Ο Abiy επέτρεψε αθόρυβα στρατιώτες από την Ερυθραία να εισέλθουν στο Tigray και να επιτεθούν στους Tigrayians, με αποτέλεσμα μερικές από τις χειρότερες φρικαλεότητες του πολέμου. Για μήνες αρνιόταν την παρουσία των Ερυθραίων.

Οι δυνάμεις Tigray είχαν πει ότι θέλουν τον Abiy να φύγει, μεταξύ άλλων αιτημάτων. Η κυβέρνηση του Abiy θέλει οι δυνάμεις Tigray, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική ομάδα, να αποσυρθούν στην περιοχή τους.

«Εκτός και αν υπάρξει κάποιου είδους θεϊκή παρέμβαση, δεν βλέπω καμία πιθανότητα για μια ειρηνική επίλυση μέσω του διαλόγου, επειδή οι θέσεις είναι πολύ πολωμένες», δήλωσε ο Kassahun Berhanu, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η ανακοίνωση του Abiy για μετάβαση στο μέτωπο «στοχεύει στην τόνωση του λαϊκού ηθικού».

Εκατομμύρια άμαχοι είναι παγιδευμένοι και πεινούν εν μέσω των μαχών. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει αποκλείσει την περιοχή Tigray εδώ και αρκετούς μήνες, λέγοντας ότι φοβάται ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα καταλήξει στα χέρια των μαχητών, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις γειτονικές περιοχές Amhara και Afar δεν έχουν τη δυνατότητα σημαντικής βοήθειας καθώς οι δυνάμεις Tigray προχωρούν μέσα από αυτές τις περιοχές.

Ένας στόχος των δυνάμεων Tigray φαίνεται να είναι η γραμμή ανεφοδιασμού από το γειτονικό Τζιμπουτί προς την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ προειδοποίησε τους μαχητές να μην κόψουν αυτόν τον δρόμο ή να εισέλθουν στην Αντίς Αμπέμπα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι «καταστροφικό» για τη χώρα, είπε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Jeffrey Feltman, στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης Olesegun Obasanjo επίσης μεσολάβησε, αλλά δεν έχει μιλήσει δημόσια για το έργο του τις τελευταίες ημέρες.

Στον πόλεμο και ο Γκεμπρσελασιέ

Ο Αιθίοπας χρυσός Ολυμπιονίκης και εθνικός ήρωας Χαϊλε Γκεμπρσελασιέ δεσμεύτηκε την Τετάρτη (24/11) να συμμετάσχει στον αγώνα κατά των εξεγερθέντων δυνάμεων στη χώρα του, αφότου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε μεταβεί για να διευθύνει τον πόλεμο από την «πρώτη γραμμή».

Ο 48χρονος πρώην πρωταθλητής, ο οποίος σημείωσε 27 ρεκόρ σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων, παραδέχθηκε στο Reuters ότι ένιωθε υποχρεωμένος να συμμετάσχει, από τη στιγμή που απειλείται η ύπαρξη της Αιθιοπίας.

Αφού είπε ότι πίστευε πως ο αθλητισμός είχε να κάνει με «ειρήνη και αγάπη», υπερασπίστηκε την απόφασή του να συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια στις εξεγερμένες δυνάμεις «Τιγκραγιάν» και τους συμμάχους τους, οι οποίοι τον περασμένο μήνα απείλησαν να μπουν στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

«Τι θα έκανες όταν διακυβεύεται η ύπαρξη μιας χώρας; Απλώς τα βάζεις κάτω. Αλίμονο, τίποτα δεν θα σε δεσμεύσει. Λυπάμαι!» είπε ο σπουδαίος Αφρικανός αθλητής.

Οι συγκρούσεις διαρκούν εδώ και περίπου ένα χρόνο κι έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχουν αναγκάσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άφησε 400.000 ανθρώπους στο Τιγκραϊ ν' αντιμετωπίζουν την πείνα. 

Κλιμακώθηκε απότομα μετά την απειλή των εξεγερθέντων δυνάμεων να βαδίσουν προς την πρωτεύουσα, οδηγώντας σε διεθνείς προσπάθειες για ηρεμήσει η κατάστση μετά την παραβίαση της εκεχειρίας.

Την Τετάρτη (24/11) κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αμπίγ Αχμέντ είχε μεταβεί για να διευθύνει τον πόλεμο από την «πρώτη γραμμή». Ο Γκεμπρσελασιέ περιέγραψε τη σύγκρουση ως μια μάχη στην οποία η απειλή για την Αιθιοπία, ήταν απειλή για όλη την Αφρική.

«Η Αιθιοπία είναι μια χώρα που συνέβαλε πολύ στην Αφρική και σε ολόκληρη την ήπειρο», είπε και συνέχισε: «Ναι, είναι μια υποδειγματική χώρα. Το να γονατίζεις την Αιθιοπία είναι σα να γονατίζεις έμμεσα τους υπόλοιπους. Αυτό είναι αδύνατο.»

Σε μια συνέντευξη στο γραφείο του στην πρωτεύουσα, όπου διευθύνει περισσότερες από δώδεκα εταιρείες που ασχολούνται με τη φιλοξενία, τα ακίνητα, τη γεωργία και την εκπαίδευση, ο Γκεμπρσελασιέ αναφέρθηκε στο ρόλο που ήταν διατεθειμένος να παίξει στον πόλεμο.

«Περιμένετε να πω μέχρι θανάτου; Ναι, αυτό είναι το απόλυτο τίμημα σε έναν πόλεμο» παραδέχθηκε. «Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσω εδώ από φόβο γιατί θα έρθει στην πόρτα μου. Θα έρθει στο σπίτι μου. Δεν θα ξέρουμε πότε θα έρθει. Δεν θα ξέρουμε ποιος θα κάνει τι». 

AP 

Πηγή: AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ