Κλείσιμο

Ελβετική εφημερίδα: «Nέο σχίσμα» απειλεί την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική

Για «νέο σχίσμα» που απειλεί την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική κάνει λόγο η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) με αφορμή τους διαγκωνισμούς μεταξύ των Πατριαρχείων Μόσχας και Αλεξανδρείας. 

Προειδοποιεί ότι «η αντιπαράθεση για την Ουκρανία επιβαρύνει τις σχέσεις των Ανατολικών Εκκλησιών». Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Λίγο πριν τα Χριστούγεννα προέκυψε σοβαρή ρήξη εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας αποφάσισε να ιδρύσει Εξαρχίες στην Αφρική, στο χώρο δικαιοδοσίας της αδελφής Εκκλησίας με έδρα την Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για ξεκάθαρο πλήγμα κατά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β' (φωτογραφία), ο οποίος στη διένεξη της Ουκρανίας είχε ταχθεί υπέρ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συναινώντας στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».  

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ζυρίχης «ο Θεόδωρος καλείται τώρα να πληρώσει τον λογαριασμό. Η Μόσχα δημιουργεί παράλληλες εκκλησιαστικές δομές στην Αφρική. Αυτό είναι αξιοθρήνητο. Υποσκάπτει την αξιοπιστία της Ορθοδοξίας, όχι μόνο στην Αφρική. Επιπλέον, το περιστατικό αποδεικνύει ότι η διένεξη για την Ουκρανία έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Και αυτό όχι μόνο με όρους γεωπολιτικούς. Απειλούνται και οι δεσμοί μεταξύ των Ανατολικών Εκκλησιών, οι οποίες αντιλαμβάνονται εαυτές ως αδελφές Εκκλησίες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου