Ελβετία: Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις παραδόσεις αγαθών για ανθρωπιστικό σκοπό στο Ιράν

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να υποστηρίξουν "περισσότερο" τον ελβετικό ανθρωπιστικό δίαυλο που επιτρέπει από πέρυσι τη διανομή στο Ιράν αγαθών που δεν υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών.

Ο μηχανισμός αυτός "λειτουργεί αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί επαρκώς", δήλωσε ο Ιγκνάσιο Κασίς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο τέλος μιας συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη, την παραμονή της συνάντησης του τελευταίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Και "σημειώνουμε με ικανοποίηση τη διαθεσιμότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν περισσότερο αυτόν το μηχανισμό υπέρ του ιρανικού λαού", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο "μηχανισμός πληρωμής για την παράδοση αγαθών για ανθρωπιστικό σκοπό στο Ιράν" λειτουργεί από τις 27 Φεβρουαρίου του 2020. Η Ελβετία τον συγκρότησε σε στενή συνεργασία με τις αμερικανικές και τις ιρανικές αρχές καθώς και με μια επιλογή ελβετικών τραπεζών και επιχειρήσεων.

Αυτό το σύστημα πληρωμών προορίζεται για τις ελβετικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον διατροφικό τομέα, τον φαρμακευτικό και τον ιατρικό και τους επιτρέπει να στέλνουν βοήθεια στο Ιράν, το οποίο υποβάλλεται σε δραστικές αμερικανικές κυρώσεις μετά την αποχώρηση το 2018 των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το σύστημα "υπάρχει, λειτουργεί. Συνεπώς δεν χρειάζεται να το εφεύρουμε" αλλά "χρησιμοποιείται ελάχιστα", δήλωσε ο Κασίς.

"Και γιατί χρησιμοποιείται ελάχιστα; Γιατί υπάρχουν μεταφορές χρημάτων που εξακολουθούν να απαιτούν έγκριση. Και εκεί, υπήρξε εκ μέρους των Αμερικανών η βούληση να επιταχυνθεί αυτό το είδος της απόφασης που να επιτρέπει τη χρήση αυτού του υφιστάμενου διαύλου", εξήγησε.

Οι ελβετικές αρχές ασχολούνται ενεργά από τα τέλη του 2018 για να στήσουν έναν τέτοιο μηχανισμό πληρωμών για ανθρωπιστικό σκοπό.

Η Βέρνη έκανε γνωστό ότι με την επαναφορά των αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων, οι Ελβετοί εξαγωγείς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες για να παραδώσουν ανθρωπιστικά αγαθά στο Ιράν, παρόλο που αυτό το είδος παράδοσης δεν επηρεάζεται κατ' αρχήν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

"Για νομικούς λόγους που συνδέονται με τις κυρώσεις αυτές, πλέον σχεδόν κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν είναι διατεθειμένο να πραγματοποιεί πληρωμές σε σχέση με το Ιράν. Οι λίγοι εναπομείναντες δίαυλοι είναι ακριβοί, περίπλοκοι και ελάχιστα αξιόπιστοι", είχε εξηγήσει ο Ελβετός υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ