Ελπίδες στην Κούβα από τη νίκη Oμπάμα

Η υπόσχεση του Μπαράκ Ομπάμα ότι "η αλλαγή ήλθε" στις ΗΠΑ φαίνεται ότι περνά τα στενά της Φλόριδας, καθώς Κουβανοί εκφράζουν ελπίδες ότι η νίκη του Δημοκρατικού πολιτικού θα σηματοδοτήσει βελτίωση των διμερών σχέσεων - και των συνθηκών της ζωής τους.

Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να μειώσει την ένταση και την έκταση των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, κι η δήλωσή του ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αρχίσει συνομιλίες με την Αβάνα αποτελεί μια καλοδεχούμενη μεταβολή ύστερα από οκτώ χρόνια σκληρών δηλώσεων και ακόμη πιο σκληρών πολιτικών από μέρους της κυβέρνησης Μπους, η οποία είχε καταστήσει ακόμη πιο ασφυκτικό το εμπάργκο.

"Με τον Ομπάμα νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια βελτίωση. Θα αναπνεύσουμε λίγο, διότι εάν κέρδιζε ο άλλος (ο Μακέιν) θα βρισκόμασταν σε άσχημη κατάσταση - κι όχι μόνο εμείς οι Κουβανοί", σχολίασε η Κριστίνα Ρέσιο, 50 ετών.

"Με τον Ομπάμα, θα υπάρξει μια χαλάρωση της πολιτικής προς την Κούβα διότι τουλάχιστον υποσχέθηκε να αλλάξει τα πράγματα, όπως να τερματίσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς (που ισχύουν για τους Αμερικανούς που θέλουν να επισκεφθούν την Κούβα) κι αυτό θα είναι καλό για όλους", είπε ο Ντιέγκο Λόπες, 41 ετών.

Πολλοί Κουβανοί παρακολούθησαν στενά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότεροι θεωρούσαν τον Μακέιν ως συνεχιστή της πολιτικής του απερχόμενου Προέδρου Τζωρτζ Μπους.

Ο Μπους μείωσε το ποσό που οι μετανάστες μπορούσαν να στείλουν στην Κούβα ως εμβάσματα καθώς και τον αριθμό των ταξιδιών που μπορούσαν να κάνουν στην πατρίδα τους.
Ο Μακέιν είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι δε θα χαλάρωνε τον αποκλεισμό και επιτέθηκε στον Ομπάμα επανειλημμένως για την προσφορά του στην Αβάνα για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Μακέιν "είναι σκληροπυρηνικός, αφοσιωμένος στον πόλεμο", είπε ο Λόπες. "Είναι αντίγραφο του Μπους - με μεγάλο μέρος της πολιτικής φραστικής διάρροιας που δεν οδηγεί σε τίποτε τις δύο χώρες", συμπλήρωσε ο 38χρονος επιχειρηματίας Χοσέ Ερνάντες.

"Δεν είμαι και τόσο ουτοπιστής για να πιστεύω ότι το εμπάργκο θα αρθεί αμέσως", είπε ο διαφωνών συγγραφέας Χόρχε Ολιβέρα, "αλλά αναμένω καλύτερες ημέρες για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Κούβα".

Ο Ομπάμα, έγραψε πρόσφατα ο ιστορικός επαναστάτης ηγέτης και πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, "είναι αναμφίβολα πιο ευφυής, πολιτισμένος και ψύχραιμος από το Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του".
Πηγή: skai.gr