Ελντοράντο πετρελαίου το Ιράκ

Το Ιράκ πιθανόν να έχει διπλάσια πετρελαϊκά αποθέματα, και τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται στους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς.

Στη μελέτη, η οποία είναι η πρώτη συνολική μελέτη ανεξάρτητης εταιρίας από την αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η δυτική έρημος της χώρας ενδέχεται να κρύβει άλλα 100 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα φέρει το Ιράκ πίσω από τη Σαουδική Αραβία και μπροστά από το Ιράν στην κατάταξη των χωρών ως προς τα πετρελαϊκά αποθέματά τους. Σήμερα το Ιράκ, βρίσκεται στην τρίτη θέση, με διαπιστωμένα αποθέματα 116 δισεκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου.

Παράλληλα, η IHS εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ μπορεί, μέσα σε πέντε χρόνια, να αυξηθεί από το σημερινό ρυθμό των λιγότερων από 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εάν αρχίσουν να ρέουν τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Το κόστος παραγωγής στο Ιράκ είναι χαμηλό η σχετική εκτίμηση της IHS το τοποθετεί σε λιγότερο από 2 δολάρια το βαρέλι ιδιαιτέρως σε σύγκριση με την πιο σύνθετη ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων.

Η μελέτη της IHS βασίζεται σε ανάλυση γεωλογικών ερευνών και σε στοιχεία που συλλέχθηκαν τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή.
Πηγή: skai.gr