Ελληνική συνδρομή σε πρόγραμμα της Αλβανίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης παιδιών

Με το ποσό των 200.000 ευρώ ενισχύει η Ελλάδα το πρόγραμμα TACT 3 (Transnational Action against Child Trafficking) για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης παιδιών στην Αλβανία.
Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού τριών εκατ. δολαρίων, που υλοποιείται από τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, την Αρσις (Ελλάδα), την Terre des Hommes (Ελβετία) και την Amarodrom (Αλβανία), σε συνεργασία με τα αλβανικά υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Παιδείας.
Χάρη στην ανανέωση της υποστήριξης της USAID, του διεθνούς φιλανθρωπικού ιδρύματος Oak και της UNICEF, καθώς και της Hellenic AID του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της νορβηγικής κυβέρνησης, το πρόγραμμα TACT τον Ιούνιο του 2006 εισήλθε σε μια νέα φάση που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου και συνολικού μηχανισμού προστασίας των παιδιών βασιζόμενου σε τρεις πυλώνες: τις υπό δημιουργία δημοτικές μονάδες προστασίας των παιδιών, τα σχολεία και τις ίδιες τις κοινότητες.
Την επιταγή με την ελληνική συνδρομή στο πρόγραμμα παρέδωσε, σήμερα, στους ιθύνοντες, ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα Κωνσταντίνος Κοκόσης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της αλβανικής πρωτεύουσας για την παρουσίαση της τρίτης φάσης του προγράμματος.
``Η Ελλάδα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την πολιτική του αλβανικού κράτους για την επιτυχή καταπολέμηση και την εξάλειψη του οργανωμένου εγκλήματος σε κάθε του μορφή» σημείωσε ο κ. Κοκόσης κατά την παράδοση της επιταγής και επισήμανε ότι το ποσό αυτό των 200.000 ευρώ αποτελεί ένα μόνο τμήμα της ελληνικής αναπτυξιακής βοήθειας προς την Αλβανία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοκόσης ανέφερε χαρακτηριστικά την ανακαίνιση σχολείων στο Σιάκ, το Κλος και το Ματ (1.265.000 Ευρώ), την μηχανοργάνωση των πανεπιστημίων Τιράνων και Αργυροκάστρου (350.000 Ευρώ), την κατασκευή ανοικτού θεάτρου στην Ακαδημία Τεχνών στα Τίρανα (108.000 Ευρώ), το Κέντρο για την καταπολέμηση παράνομης διακίνησης γυναικών στο Ελμπασάν (97.000 Ευρώ), το υδραγωγείο στη Σκόδρα (321.000 Ευρώ) και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στα Τίρανα και το Μπουρέλι (810.000 Ευρώ).
Σήμερα το πρόγραμμα TACT εφαρμόζεται σε 16 περιφέρειες της Αλβανίας, στην Ελλάδα και στο Κόσοβο, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των παιδιών, την προστασία των θυμάτων και την διευκόλυνση της κοινωνικής τους επανένταξης. Ξεκινώντας το 2003, το TACT προστατεύει σήμερα περισσότερα από 400 παιδιά δυνητικά θύματα παράνομης διακίνησης, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο προστασίας για την παντελή εξάλειψη του οδυνηρού αυτού φαινομένου.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr