Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα αναφέρουν οι Βρετανοί καταναλωτές

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Εκατομμύρια καταναλωτές στη Βρετανία δεν κατάφεραν να βρουν ακόμα και αναγκαία τρόφιμα στην αγορά από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Τα στοιχεία δείχνουν πως το 17% των ερωτηθέντων, που θεωρητικά αντιστοιχεί σε περισσότερους από 8 εκατομμύρια πολίτες, δεν μπόρεσαν να αγοράσουν βασικά προϊόντα στο διάστημα 22 Σεπτεμβρίου με 3 Οκτωβρίου.

Είναι το διάστημα στο οποίο αναφέρθηκαν οι πρώτες σημαντικές ελλείψεις στα ράφια, κυρίως λόγω έλλειψης οδηγών φορτηγών, αλλά και λόγω γενικότερης λειψανδρίας εργατικού δυναμικού.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις δήλωσε πως κατά το ίδιο διάστημα δυσκολεύτηκε να βρει μη αναγκαία τρόφιμα, ενώ το 60% είπε πως γενικά η εμπειρία στην αγορά ήταν διαφορετική από τη συνηθισμένη.

Σχεδόν το 43% επισήμανε την έλλειψη ποικιλίας στις επιλογές, ενώ το 14% χρειάστηκε να επισκεφθεί περισσότερα καταστήματα για να συμπληρώσει τις αγορές του.

Ξεχωριστή έρευνα για λογαριασμό του περιοδικού του τομέα εμπορίου τροφίμων The Grocer διαπιστώνει πως ένας στους τρεις καταναλωτές στη Βρετανία έχει αρχίσει τις αγορές για τα Χριστούγεννα ή σχεδιάζει να το κάνει εντός του Οκτωβρίου.

Τα 2/3 των πολιτών ανησυχούν για ελλείψεις προϊόντων στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο, εν μέσω προειδοποιήσεων για ελλείψεις από παράγοντες της αγοράς τις οποίες δεν έχουν διαψεύσει κυβερνητικά στελέχη.

Πέρα από τα τρόφιμα, οι προειδοποιήσεις για ελλείψεις αυτό το φθινόπωρο και χειμώνα αφορούν και μια σειρά άλλων προϊόντων, από ρούχα, παιχνίδια και σοκολάτες έως είδη χαρτιού, τσιμέντο και κεραμικά. Διάφορες επιχειρήσεων σε αυτούς τους τομείς έχουν γνωστοποιήσει σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού τόσο στην παραγωγή όσο και στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και μείωση παραγωγής λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας.

Ο γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Χαρτιού Άντριου Λαρτζ είπε πως πολλές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή για να προστατεύσουν τα κέρδη τους και να μειώσουν τα κόστη. Ζήτησε δε «προσωρινά χειμερινά μέτρα περιορισμού του κόστους παραγωγής».

Η εταιρεία Nestle ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει «προκλήσεις» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα δημοφιλών σοκολατένιων προϊόντων της, ενώ και η εταιρεία Walkers Shortbread που παράγει τα ομώνυμα δημοφιλή μπισκότα βουτύρου προειδοποίησε πως διανύει την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία των 120 χρόνων της λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον προσφέρονται από γεωργικές επιχειρήσεις έως και 30 λίρες την ώρα σε εργάτες πρόθυμους να εργαστούν σε χωράφια για τη συλλογή λαχανικών και φρούτων. Πρόκειται για ωρομίσθιο υπερτριπλάσιο του τρέχοντος κατώτατου μισθού, που είναι στις 8,91 λίρες την ώρα για τους άνω των 23 ετών.

Σημαντικά αυξημένοι είναι επίσης οι μισθοί για θέσεις χασάπη, καθώς κτηνοτρόφοι υποχρεώνονται να θανατώνουν τα ζώα τους λόγω ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού στα σφαγεία. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς οχημάτων βαρέως φορτίου.

Η κυβέρνηση διόρισε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ Tesco σερ Ντέιβιντ Λιούις ως σύμβουλο σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, με αποστολή τόσο τον εντοπισμό των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων όσο και την αποτροπή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.

Η κυβέρνηση φέρεται επίσης να εξετάζει την πιθανότητα να διατηρήσει στρατιώτες στο τιμόνι βυτιοφόρων οχημάτων ώστε να μην ξαναλάβει διαστάσεις το πρόβλημα με την έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: skai.gr