Έληξαν οι εργασίες της 5ης Διάσκεψης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών - μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΔΣΝΑΕ).
Την ανάγκη προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω και της θεσμικής αναβάθμισής της, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα κηρύσσοντας χθες την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, η οποία διεξήχθη - υπό την προεδρία της Βουλής των Ελλήνων - στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου.
Η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης επισημαίνοντας τον καίριο ρόλο των κοινοβουλίων, ως αυθεντικών εκφραστών της λαϊκής θέλησης, στη συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή πολιτικών για την επίλυση των προβλημάτων και την εδραίωση ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή.
"Θεωρώ κοινό μας όραμα τη δημιουργία μιας βαλκανικής γειτονιάς που θα στηρίζεται στις δυνάμεις των χωρών που την αποτελούν, οι οποίες θα αποφασίζουν οι ίδιες για το παρόν και το μέλλον τους με βάση τις αρχές της Περιφερειακής Κυριότητας και της Περιφερειακής Συνεργασίας», τόνισε η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα. «Η βία ή η απειλή βίας δεν πρέπει να έχουν καμία θέση, ενώ οι αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της μη επέμβασης στα εσωτερικά άλλης χώρας, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των συνόρων και των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και οι αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών θα είναι απαραβίαστες και αδιαπραγμάτευτες. Η πλήρης εφαρμογή αυτών των αρχών αποτελεί όχι μόνο αναγκαία και απαραίτητη συνέπεια της υποχρεωτικής εναρμόνισης των εθνικών μας νομοθεσιών, αλλά και τη σύγχρονη περιφερειακή και κοινωνική δομή που δικαιούνται οι πολίτες μας, και εμείς έχουμε ύψιστο ηθικό χρέος να τους προσφέρουμε σε μόνιμη βάση», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής και κατέληξε λέγοντας:
«Στο πνεύμα αυτό χαιρετίζουμε την Απόφαση 1244 των Ηνωμένων Εθνών και την Απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για έναρξη διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος, μια διευθέτηση που θα στηρίζεται στο διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, θα αποβλέπει στη δημιουργία μιας δημοκρατικής, πολυεθνικής κοινωνίας στο Κόσσοβο και, κατά συνέπεια, θα ενισχύει την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα».
Μετά την εναρκτήρια ομιλία της κυρίας Μπενάκης, η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη απηύθυνε με τη σειρά της ομιλία στους συνέδρους, κάνοντας μία επισκόπηση των μέχρι σήμερα επιτευχθέντων κατά την Ελληνική Προεδρία στη Διαδικασία και τονίζοντας τη σημασία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Αμέσως μετά ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης μίλησε για την προαγωγή της περιφερειακής συνεργασίας και περιφερειακής κυριότητας και το ρόλο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης στην οποία αποτυπώνεται το ενδιαφέρον των Εθνικών Κοινοβουλίων για τη θεσμική αναβάθμιση της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ελήφθη απόφαση για τη θεσμοθέτηση της σύγκλισης των Διασκέψεων των Προέδρων των Κοινοβουλίων σε τακτική, ετήσια βάση για την προώθηση σημαντικών θεμάτων, όπως είναι: α) η ειρηνική επίλυση του θέματος του Κοσόβου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, β) η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία, γ) οι μεταξύ τους σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας και δ) η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και η ενδυνάμωση του θεσμού της κοινωνίας των πολιτών.
Από τον προσεχή Μάιο, τη σκυτάλη της Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης παίρνει η Κροατία.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr