Ελεύθερος ο μητροπολίτης Ιωάννης

To Ανώτατο Δικαστήριο της ΠΓΔΜ μείωσε σε οχτώ μήνες την αρχική ποινή φυλάκισης 28 μηνών εις βάρος του μητροπολίτη Ιωάννη, κάτι που σύμφωνα με τον δικηγόρο του τελευταίου, σημαίνει ότι ο Ιωάννης ο οποίος εκτίει την ποινή του από τον Ιούλιο του 2005, τις προσεχείς ημέρες πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο της ΠΓΔΜ, είχε προσφύγει η υπεράσπιση του Ιωάννη.Ο μητροπολίτης Ιωάννης είχε καταδικαστεί από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ για «υποδαύλιση θρησκευτικού και εθνικού μίσους», ενώ εις βάρος του εκκρεμεί ακόμη μία υπόθεση, για «υπεξαίρεση χρημάτων», την περίοδο που αυτός ήταν μητροπολίτης της περιοχής Βέλες.
Ο Ιωάννης εκτίει την ποινή του στη φυλακή των Σκοπίων «Ιντρίζοβο» και στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες του κόσμου, μεταξύ αυτών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είχαν ζητήσει από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή του, θεωρώντας την εις βάρος του καταδικαστική απόφαση «άδικη» η οποία παραβιάζει τις ανθρώπινες και θρησκευτικές ελευθερίες.
Ο μητροπολίτης Ιωάννης αποπέμφθηκε πριν από τρία χρόνια από τις τάξεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» η οποία χρονολογείται από το 1967. Η συμβιβαστική εκείνη πρόταση είχε απορριφθεί από την εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και τον απέπεμψε από τους κόλπους της.
Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης, με την υποστήριξη της Σερβικής Εκκλησίας, προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ ( έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία") και ορίστηκε αρχιεπίσκοπός της.
Η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι «απειλητική» για τη χώρα.
Η εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr