Ελ Σαλβαδόρ: Ποινική δίωξη σε βάρος 32χρονου για οργάνωση καραβανιού μεταναστών

Δικαστής του Ελ Σαλβαδόρ άσκησε χθες ποινική δίωξη για εμπορία ανθρώπων σε βάρος νέου που ενθάρρυνε συμπατριώτες του να οργανώσουν καραβάνι, που αναχώρησε τη Δευτέρα από την πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ με πρόθεση να φθάσει στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Ραούλ Βεντούρα Χουάρες, 32 ετών, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας από την αστυνομία στο Σαν Σαλβαδόρ και κατηγορείται από την εισαγγελία για «παράνομη εμπορία ανθρώπων».

Λίγοι περισσότεροι από πενήντα μετανάστες αναχώρησαν από το Σαν Σαλβαδόρ την 20ή Ιανουαρίου και ενώθηκαν με άλλους καθ’ οδόν, σχηματίζοντας έτσι ένα καραβάνι περίπου 200 μελών, με στόχο να φθάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες πολίτες της Ονδούρας πήραν τον ίδιο δρόμο, πριν επαναπροωθηθούν στην πλειονότητά τους από τις μεξικανικές αρχές στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Η έρευνα σε βάρος του Ραούλ Βεντούρα Χουάρες άρχισε να διενεργείται τη 16η Ιανουαρίου, όταν οι Αρχές εντόπισαν λογαριασμό με όνομα χρήστη «Caravana Salvadoreña 2020» στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, κατά την εισαγγελία.

Ο άνδρας ανάρτησε μήνυμα μέσω αυτού του λογαριασμού με το οποίο «καλούσε» κάθε ενδιαφερόμενο να «ενωθεί με το καραβάνι», διευκρίνισε η εισαγγελία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απελάθηκε από το Χιούστον (Τέξας) τον Οκτώβριο του 2014.

Κατά επίσημους υπολογισμούς και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, από 200 έως 300 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ προσπαθούν καθημερινά να μπουν παράτυπα στις ΗΠΑ για να σωθούν από την ανέχεια και τη βία στην πατρίδα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ