Έκτός Ιράκ οι Ισπανοί σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της χώρας

«Η Ισπανία αρνείται να είναι συνένοχος σε μία προαναγγελθείσα καταστροφή», δηλώνει ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, πιθανός νέος ΥΠΕΞ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης
Ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος προαλείφεται για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών στη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, δήλωσε χθες (Δευτέρα) ότι οι ισπανοί στρατιώτες πρέπει να αποχωρήσουν από το Ιράκ, διότι η χώρα του δεν θέλει να είναι συνένοχος σε μία «προαναγγελθείσα καταστροφή».
«Δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι σε μία προαναγγελθείσα κρίση, σε μία προαναγγελθείσα καταστροφή», είπε ο Μορατίνος, πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό RTL. Επεσήμανε ακόμα ότι η αποχώρηση των ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ, που ανακοίνωσε ήδη ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, «είναι ακριβώς αυτό που είχε ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό».
Ο Μορατίνος εξήγησε ότι οι ισπανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν από το Ιράκ εάν ο ΟΗΕ δεν αναλάβει την ευθύνη στη χώρα αυτή και όρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται η μεταβίβαση της κυριαρχίας του Ιράκ στους ίδιους τους Ιρακινούς.
«Η στρατηγική που ακολουθήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση και άλλες δυτικές χώρες απέτυχε παταγωδώς», παρατήρησε ο ισπανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι «αυτή η μονομερής πολιτική του προληπτικού πολέμου οδήγησε στο χάος και την καταστροφή».
«Οφείλουμε να αλλάξουμε στρατηγική και θα το πράξουμε με την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να νικήσουμε την τρομοκρατία», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η στρατιωτική παρουσία της Ισπανίας στο Ιράκ υπήρξε «μία πρωταρχική αιτία» για τις επιθέσεις της Μαδρίτης.
Τέλος εξηγώντας την ήττα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές της Κυριακής, ο Μορατίνος είπε ότι οφείλεται στο ότι ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ οδήγησε την Ισπανία σε μία «παρά φύσιν πολιτική».
«Πλήρωσε το τίμημα δια της δημοκρατικής οδού», είπε.
Πηγή: skai.gr