Εκτοπίζονται οι Χριστιανοί του Ιράκ

Εκτοπίζονται οι Χριστιανοί του Ιράκ
Τουλάχιστον οι μισοί χριστιανοί που ζούσαν στην Μοσούλη έχουν εγκαταλείψει την πόλη του βορείου Ιράκ μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αρκετούς εξ αυτών να προσφεύγουν στη Συρία, μετά από απειλές σε βάρος της ζωής τους, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

"Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται πίσω από τον εκφοβισμό τους και τι τους ανάγκασε να φύγουν", δήλωσε ο Ρον Ρέντμοντ, εκπρόσωπος της Αρμοστείας, σε συνέντευξη Τύπου.

Τουλάχιστον 2.200 οικογένειες χριστιανών - περίπου 13.000 άνθρωποι - αναζήτησαν καταφύγιο βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης, σε κοντινές πόλεις όπως η Νταχούκ, η Αρμπίλ και το Κιρκούκ, ενώ περίπου 400 πέρασαν στη Συρία, είπε ο Ρέντμοντ.

"Ο εκτοπισμός τους μοιάζει να επιβραδύνεται", πρόσθεσε.

Στη Συρία βρίσκονται ήδη 1,2 εκατ. Ιρακινοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξ αιτίας του πολέμου και των ταραχών μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.
Ο Ρέντμοντ είπε ότι πολλοί από τους χριστιανούς που άφησαν την Μοσούλη το έκαναν ξαφνικά και χωρίς να διαθέτουν παρά ελάχιστα χρήματα.

Κατά τον ίδιο, έγιναν στόχος απειλών μέσω τηλεφωνημάτων, επιστολών και μηνυμάτων που τους προειδοποιούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη διότι αλλιώς θα δολοφονούνταν.
Πηγή: skai.gr