Εκτίμηση σοκ της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας: 630.000 τα κρούσματα κορωνοϊού

«Για κάθε διαπιστωμένο ασθενή με κορονοϊό, είναι αξιόπιστο να υποθέτουμε ότι υπάρχουν άλλοι δέκα που δεν έχουν εντοπιστεί», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι και υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των αρχών, στην Ιταλία υπάρχουν έως τώρα 63.000 διαγνωσμένοι ασθενείς της Covid 19.

«Τις επόμενες ώρες θεωρούμε ότι θα γίνουν αισθητές οι θετικές συνέπειες των μέτρων που ελήφθησαν πριν από δυο εβδομάδες», προσθέτει.

Σε σχέση με τις κινήσεις και τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης, ο Μπορέλι υπενθυμίζει ότι «στα τέλη Ιανουαρίου η Ρώμη διέκοψε τις πτήσεις από και προς την Κίνα, κάτι που δείχνει ότι κατανόησε τη σοβαρότητα της κατάστασης». Εξηγεί ότι δεν ελήφθησαν αμέσως όλα τα απαγορευτικά μέτρα, διότι «η κάθε παρέμβαση πρέπει να αντιστοιχεί στον υφιστάμενο κίνδυνο της συγκεκριμένης στιγμής ».

Παραδέχεται όμως ότι «με την στερνή γνώση» μπορεί να πει κανείς ότι ήταν λάθος το ότι στις 19 Φεβρουαρίου, στο Μιλάνο, παίχτηκε το ποδοσφαιρικό ματς Αταλάντα-Βαλένθια.

Ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας δηλώνει ότι θα συνεχιστεί η καθημερινή ενημέρωση με όλα τα στοιχεία που αφορούν τα κρούσματα, «διότι ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι θα λέει πάντα την αλήθεια». Υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να υπάρχει πολύ εύκολη πρόσβαση στους αναπνευστήρες και στις μάσκες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Για τον λόγο αυτό, ο 'Αντζελο Μπορέλι θεωρεί ότι «η Ιταλία πρέπει να ξαναρχίσει το γρηγορότερο δυνατό να παράγει προστατευτικές μάσκες», από την στιγμή μάλιστα που «κάποιοι προσέφεραν και στην Ιταλική Πολιτική Προστασία τις μάσκες αυτές σε τιμή εξαπλάσια από την κανονική».

«Τα αναγκαία χρήματα για τη μάχη αυτή υπάρχουν, χρειάζεται όμως η απαιτούμενη ελευθερία κινήσεων», καταλήγει ο Μπορέλι.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ